Frisse cheesecake met rood fruit

Ik heb het druk. Rennen en vliegen, op het werk en erna. Typisch zo’n pre-vakantie-week. Ik voel spierpijn opkomen (dat kan écht niet van het sporten komen, want daar doe ik niet aan). Toch geen griep in de aanloop naar mijn NYC-tripje?

Het kan ook niet anders dan dat al dat gehaast slecht is voor een lijf. Ik heb natuurlijk meteen de aanval ingezet: naast mijn gebruikelijke fruit wacht er elke ochtend en avond een vitaminepil op me en ik neem een anti-beginnende-griep-middeltje. Die ene, met die naam die niemand uit kan spreken behalve de mensen in de reclame dan.

Eigenlijk is onthaasten het enige recept tegen stresspijntjes. De keuken in dus en genieten van iets lekkers. Makkelijk om te maken, want we willen de stress natuurlijk vermijden. Ik maak deze keer een miniversie. Snel klaar en snel op!

De Onthaast Taart
Frisse cheesecake met bastonjebodem en vers fruit

Nodig
·    Springvorm van 15 à 16 cm diameter
·    ½  pak bastonjekoeken
·    50 gram margarine of roomboter
·    ½  sinaasappel: sap en rasp
·    1 vanillestokje, opgesneden en het merg eruit gehaald
·    200 ml mascarpone
·    100 ml Griekse yoghurt
·    1 gelatineblaadje
·    vers rood fruit (ik heb gekozen voor bramen en frambozen)
·    takje verse munt

Bastonjebodem

1. Neem ongeveer de helft van de bastonjekoeken uit het pak en verkruimel deze in een hakmolen, keukenmachine of door ze kapot te slaan in een plastic zak, bijvoorbeeld met een deegroller.
2. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem (op heel laag vuur) of in de magnetron. Laat het even een beetje afkoelen.
3. Beboter ondertussen de springvorm. Je kunt de bodem eventueel bedekken met bakpapier (vastklemmen in de springvorm).
4. Meng nu de gesmolten boter met de koekkruimels tot je een dikke massa hebt. Verdeel deze over de bodem en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Zorg dat je een gelijkmatig verdeelde koekbodem hebt. Zet de bodem in de koeling.

Vulling

5.    Week het gelatineblaadje een paar minuten in  koud water.
6.    Klop de mascarpone soepel in een mengkom.
7.    Voeg de sinaasappelrasp, het vanillemerg en de Griekse yoghurt toe en klop het mengsel opnieuw.
8.    Verwarm het sinaasappelsap in een pannetje, knijp de gelatine uit en los op in het warme sinaasappelsap. Voeg nu het sinaasappelsap toe aan het mengsel. en klop opnieuw.
9.    Check hoe de vulling ‘voelt’. Is ie glad, stevig en soepel? Dan zit je goed. Is het vloeibaar en niet glad? Klop dan  extra mascarpone soepel en meng het door je huidige vulling, totdat je een stevige massa hebt.
10.    Pak de springvorm met de koekbodem uit de koeling en verdeel de mascarpone-yoghurtvulling over de springvorm.
11.    Dek het af en zet het in de koeling om stevig te laten worden totdat je de taart wilt serveren.

Topping
12.    Was de bramen en frambozen (of ander fruit, zoals bijvoorbeeld bosbessen of aardbeien).
13.    Verdeel deze over de taart en maak het af met in stukjes gescheurde verse munt.
14.    Verwijder op het laatste moment de zijkant van de springvorm.

En nu lekker gaan zitten met een kop thee, koffie en/of een borrel. Achterover leunen en even ontspannen!

Volgende week geen recept maar culinaire opvallendheden uit NYC!

CCfoto: privébezit