Dit gebeurt er als je je kauwgom doorslikt

kauwgom doorslikt

Het gebeurt iedereen onverhoopt wel een keer: je slikt per ongeluk je kauwgom door. Maar hoe schadelijk is dat? En wat is er waar van de horrorverhalen over plakkende kauwgom aan je maagwand?

Je kauwgom doorslikken is lang niet zo erg als soms beweerd wordt. De zoet-, kleur- en smaakstoffen die erin zitten worden gewoon door je lichaam verteerd. Het spul zelf verteert daarentegen niet – zelfs niet door het sterkste maagzuur.

Gelukkig is er geen sprake van gevaar, vertelt huisarts Roel Van Giel aan HLN. ‘De gum blijft niet plakken aan maag en darmen of veroorzaakt geen constipatie. Net zoals alle andere voeding komt die gewoon mee met de stoelgang binnen 24 à 48 uur. Er zijn dus absoluut geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het inslikken van kauwgom.’ Ook voor kinderen is er geen sprake van gevaar.

Geen reden dus om bang te zijn voor een grote plakkende bal kauwgom aan je maagwand (of een kauwgomballenboom in je buik).

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomeraanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron HLN | Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.