Gekarameliseerde knoflooktaart

Mijn schoonvader is vegetariër en deze week kwam hij bij ons eten. Zelf ben ik een carnivoor in hart en nieren, dus het was even omschakelen. Hem afschepen met een aardappel-groenten-vlees-hap, waarvan het vlees ontbrak, leek me wat magertjes.

Groente genoeg om heel lekker te koken
Ik ging op onderzoek uit in de wondere wereld van het vegetarische koken. Het moest een maaltijd worden waar zelfs mijn schoonvader – als verstokte vegetarier – steil van achterover zou slaan.

In mijn kast stond – nog onaangeroerd – het kookboek ‘Plenty’ van de Londense traiteur Yotam Ottolenghi. Een lekker dik, zacht kookboek met de ondertitel ‘groente genoeg om heel lekker te koken’. De glansrol gaat in de gerechten van Ottolenghi niet naar vis of vlees, maar naar groenten.

Kleuren en texturen
Lees nooit een kookboek als je honger hebt. Mijn maag begon protesterend te kreunen en het water liep me letterlijk in de mond bij het zien van al die verschillende kleuren en texturen. Vooral bij het zien van de gekarameliseerde knoflooktaart.

Gekarameliseerde knoflooktaart heeft als hoofdbestanddeel – jawel!- gekarameliseerde knoflook. Dat klinkt misschien ingewikkeld, of anders tenminste alarmerend, als in: ‘kan ik me de dag erna nog wel met goed fatsoen vertonen?’ Maar dat valt alleszins mee.

Stiekem teentjes knoflook snoepen
Deze taart bleek een regelrechte knaller. Mijn schoonvader was blij verrast dat hij nu eens geen boerenkool zonder worst voorgeschotel kreeg en wilde het recept van me overnemen.

Mijn man kon niet geloven dat er geen vlees in de taart zat en ik snoepte gedurende het karamelisering proces complete teentjes knoflook uit het pannetje.

Het zou een misdaad zijn om dit recept niet met jullie te delen. Komt-ie:

Ingredienten:
375 g roomboterbladerdeeg
3 middelgrote (verse) knoflookbollen, de teentjes losgehaald en gepeld
1 el olijfolie
1 tl balsamicoazijn
2,2 dl water
3/4 el fijne kristalsuiker
1 tl gehakte rozemarijn
1 tl gehakte tijm + takjes voor garnering
120 g zachte, romige geitenkaas ( bijvoorbeeld Bettine Blanc)
120 g harde geitenkaas (bijvoorbeeld belegen boeren geitenkaas)
2 eieren
1 dl slagroom
1 dl crème fraîche
zout en zwarte peper

Voorbereiding:
Vet de bakvorm lichtjes in. Laat het bladerdeeg ontdooien en rol uit tot een lap die de groter is dan de vorm, want de wand moet ook (gedeeltelijk, als je een springvorm gebruikt) bekleed worden. Als je een lage vorm hebt, laat je het deeg iets overlappen.

Prik de taartbodem met een vork een paar keer in, zodat er geen bellen ontstaan tijdens het bakken. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de vorm met de steunvulling. Zet de vorm circa 20 minuten in de koelkast.

Bereidingswijze:
Verhit de oven tot 180°C. Zet de taartvorm (met steunvulling) in de oven en bak hem 15- 20 minuten blind. Haal de steunvulling eruit en bak de taartbodem nog 5-10 minuten. Neem de vorm uit de oven, maar laat de oven aan.

Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook en laat 3 minuten koken, giet ze af. Droog de pan af en doe de teentjes erin met een el olijfolie. Bak de teentjes op hoog vuur 2 minuten. Voeg balsamico en water toe, breng aan de kook en laat en 10 minuten zachtjes pruttelen.

Roer suiker, rozemarijn, tijm en 1/4 tl zout door de vloeistof en laat op halfhoog vuur 10 minuten inkoken tot vloeistof bijna is verdampt en de knoflook met een donkere karamelsiroop is bedekt. Zet opzij.

Breek beide soorten kaas in brokken en strooi in de taartbodem. Schep knoflook en karamel er gelijkmatig overheen. Klop in een schaaltje de eieren los met de beiden soorten room, 1/2 tl zout en wat zwarte peper. Schenk dit mengsel uit over de taartvulling zodat de “gaatjes” opgevuld worden, maar de kaas nog net zichtbaar blijft.

Schakel de oven terug naar 160°C. en bak de taart in 35- 45 minuten gaar tot de vulling stevig aanvoelt en de kleur goudbruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem iets afkoelen voor je de vorm verwijdert. Garneer met wat takjes tijm en serveer warm.

Foto: loopzilla