Genieten van pintxos in San Sebastián

Afgelopen zondag was het eindelijk zover: ik zou afreizen naar Noord-Spanje, om precies te zijn het plaatsje San Sebastián. Een droom die uitkwam: ik wilde er altijd al heen.

De fascinatie voor het stadje begon met een aflevering van The Taste of Life; het culinaire reisprogramma van Rudolph van Veen, toen nog bij RTL4 (inmiddels wordt het af en toe herhaald op 24Kitchen). Rudolph was in San Sebastián, een stadje in het Spaanse Baskenland. Deze regio heeft zelfs een eigen dialect, het Baskisch, en in die taal heet de plaats “Donostia”. Anyway: Rudolph genoot daar van een aantal sterrenrestaurants. Klein detail: dit is de stad met de meeste Michelinsterren per vierkante meter in de wereld. Yes.

Maar Rudolph at niet alleen in sterrententen, maar was vooral gefascineerd door de pinchos (“pintxos” in het Baskisch). Kleine tapas, veelal aan een stokje – vandaar de naam – die uitgestald worden op de bar van kleine restaurantjes. Dat moest ik ook ontdekken.

Gefascineerd door pintxos
Afgelopen week was het dan zover: voor mijn site Culy.nl reisde ik af naar Spanje. Vliegen op Barcelona, vervolgens door naar Bilbao, waarna het nog een uur rijden was naar San Sebastián. Je moet er wat voor over hebben. Eenmaal aangekomen werd ik overvallen door de rust, de prachtige baai, het hagelwitte strand en de azuurblauwe zee; en da’s niet eens de Middellandse zee!

De lanen op, de tapasbarretjes in
Hoewel het overdag heerlijk toeven was in het stadje, met prachtige terrasjes, een zacht zeebriesje en mooie winkels, keek ik vooral uit naar de avond. Pintxos time. Natuurlijk heb ik al vaak tapas gegeten, zowel in Spanje als in eigen land, maar dit fenomeen was yet to discover. Het idee is simpel: in de oude stad van San Sebastián zijn tientallen restaurantjes, vaak niet veel groter dan een café, waar pintxos de boventoon voeren. De bar staat er vol mee, en je kunt zelfs nog losse lekkernijen bestellen bij de keuken. Maar in de praktijk vraag je om een bord por favor, en dan begint het grote kiezen.

Sterrenwaardige hapjes
Hoewel de pinxtos slechts ongeveer 2 tot 4 euro per stuk kosten, is de kwaliteit fenomenaal. Basken serveren je geen rommel; elk ingrediënt is hoogwaardig en over elk detail is nagedacht. Hier eet je de meest delicioso Ibérico ham, gegrilde paprika, foie gras, olijfolie en niet te vergeten het brood. DAT BROOD! Ongelooflijk. Elk tentje heeft zo zijn eigen specialiteit; de een is wat meer traditioneel qua keuken, de ander experimenteert erop los. Maar wat overal hetzelfde is, is de hoge kwaliteit én de lage rekening. Ook wat betreft de drank gaat het gezegde ‘je eet ze arm, je drinkt ze rijk’ niet op. Een glas geweldige wijn (geen standaard Chateau Migraine) kost hier 1,50, hooguit 2 euro. Dit resulteerde na een avond veel eten én drinken in een rekening van nog geen 60 euro, voor twee personen dus. I kid you not.

Ga erheen!
Ik kan nog pagina’s voltikken over de magie van San Sebastián, maar ik raad jullie vooral aan er gewoon zelf heen te gaan, y rápido een beetje. Het is een stad om van te houden, om met een volle ronde buik van terug te komen, vol geluk en inspiratie. Gaat dat zien (en proeven).

Foto’s: eigen bezit