Glutenallergie? Geen paniek!

glutenallergie

Je hoort steeds vaker dat iemand last heeft van glutenallergie. Maar wat is gluten eigenlijk, en wat mag je niet voorschotelen aan een vriend(in) met zo’n allergie?

Gluten (enkelvoud!) is een eiwitvorm. Als je hier allergisch voor bent, zorgt voedsel met gluten ervoor dat er beschadigingen aan de dunne darm optreden, waardoor je maag- en darmklachten krijgt. Ook voedingsstoffen worden slechter opgenomen door de allergie. Gluten vind je in de meeste graansoorten, maar ook vaak in (gebonden) sauzen en veel andere bewerkte producten. Kortom, een rondje supermarktshoppen is niet meer zo makkelijk – veel producten zijn nu uit den boze.

Gelukkig zijn er heel wat dingen die je in huis kunt halen die glutenvrij zijn. Zoals:

  • Rijst en quinoa, die een perfecte basis vormen voor een glutenvrij gerecht. Maak bijvoorbeeld nasi (check op de verpakking van de sauzen/boemboes of ze inderdaad glutenvrij zijn) met een frisse salade erbij (een glutenvrije dressing maak je simpel met olijfolie, citroensap en wat honing).
  • Gebruik amandel- of boekweitmeel om brood of pannenkoeken mee te maken.
  • Gelukkig: alle groente en fruit zijn glutenvrij. Deze kun je dus gerust aan een maaltijd toevoegen.
  • Dit geldt ook voor vlees. Kijk wel uit voor kruisbesmettingen; zorg ervoor dat glutenvrij voedsel niet in aanraking komt met eten dat wel gluten bevat. De kleinste besmetting kan al voor een allergische reactie zorgen.
  • Ben je een fast food-lover en wil je met een gerust hart glutenvrij snacken? Goed nieuws: bij McDonald’s kun je bij enkele restaurants* burgers bestellen met een glutenvrij broodje. De Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder kun je bestellen met glutenvrij brood. Het brood is gecertificeerd glutenvrij. De medewerkers besteden natuurlijk alle zorg en aandacht aan deze burger. Het proces is echter niet gecertificeerd glutenvrij.
  • Trek gekregen door de afbeelding naast deze blog? Het recept voor glutenvrije chocoladecake vind je hier!

*Hoorn, Leiderdorp, Purmerend, Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Charlois, Zaandam Koningin Julianaweg.

Beeld: arinahabich / 123RF Stockfoto