Groenten zijn zo ongelooflijk… sexy!

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen. Maar het is heus: groenten zijn sexy. Aantrekkelijker dan ooit. Chefs die zeggen de beste steak te bakken, worden tegenwoordig bijna genegeerd. De allerbeste ingelegde wortels maken, dát is pas knap.

Carnivoren
Soepjes van topinamboer (aardpeer, voor de gewone Hollander), pastinaakpuree en pompoenextraxt – foodies worden er mee om de oren gegooid. Vega-restaurants schieten als (lacht u maar) paddenstoelen uit de grond. En nee, daar eet je tegenwoordig niet alleen geitenkaas met honing uit de oven, of een wrap met ijsbergsla, crème fraiche en wat noten. Als carnivoren uit vrije wil voor vegetarische gerechten gaan, dan weet je dat je kunt spreken van een trend. Zo ben ik zelf groot fan van Vinnies Deli; een (afhaal)restaurant op de Haarlemmerstraat in Amsterdam met voornamelijk vega gerechten, die echt goddelijk lekker zijn.

Otto-wie?
Het begon allemaal een beetje met Yotam Ottolenghi. Ik kan uren over hem praten, maar in het kort: een Brits-Israëlische groentenkunstenaar met een voorliefde voor aubergines en mooi opgemaakte bordjes. Hij pent al jaren een geniale column in The Guardian (genaamd The New Vegetarian, dan weet je het wel), schreef vanaf 2008 een aantal geweldige boeken vol met louter groentenrecepten (mijn favoriet is ‘Plenty’, voor drie tientjes te koop bij elke boekhandel). En laten we zijn vier (deli)restaurants in Londen niet vergeten. Absoluut een tripje waard.

Vers van de (Jonnie) Boer
Natuurlijk zijn er voor Yotam veel meer chefs geweest die groenten een belangrijke rol gaven in het menu. Jonnie Boer van De Librije (drie sterren, niet voor niets) is er ook zo eentje. Hij creëerde een volledig vegetarisch menu dat soms populairder bleek dan de ‘standaard’ vis/vlees optie – zelfs doorgewinterde vleeseters wilden de groenten van Boer proberen. Maar door Mister Ottolenghi, en zeker door zijn boeken, zijn veggies gelukkig helemaal uit het verdomhoekje gehaald. Van bijgerecht naar hoofdingrediënt, in de spotlight ermee!

Fijne recepten
Ik ben daar absoluut blij om. Groenten zijn leuk, veelzijdig en uiteraard ongelooflijk gezond. Kinderen leren ze nooit eten als ouders ze zelf eng vinden. En groenten zijn niet eng; je moet alleen weten hoe je ze net zo aantrekkelijk krijgt als een gebakken visje of een gegrilde steak. Kwestie van veel lezen, veel eten en gewoon doen. Hieronder dan ook een aantal links naar mijn favoriete (eigen) vega-recepten. En ik geef graag nog twee aanraders voor vega-boeken: Veg! en Het Tempelkookboek. Doe er je voordeel mee.

Romige spinaziesoep

Auberginemousse op speltbrood met verse kiemen

Bietjescarpaccio

Knapperige zoete aardappelfrietjes met truffelmayo

Aubergines uit de oven

Wat is jouw favoriete vegetarische gerecht? Ik ben superbenieuwd, dus laat het achter bij de comments!

Foto: eigen bezit