Gymtimidation: waarom je niet naar de sportschool te slepen bent

gymtimidation

Te druk, te moe, een te duur abonnement: we kunnen allemaal genoeg redenen bedenken om niet naar de sportschool te hoeven. Er blijken echter nog meer redenen te zijn waardoor het niet lukt jezelf naar de gym te slepen…

Uit recent onderzoek van Fitness First is gebleken dat bijna de helft van de ondervraagden uit Australië en Singapore last heeft van gymtimidation.  Uuhh, wat?! Gymtimidation is het intimiderende gevoel dat je kunt hebben in de sportschool. Bang zijn om er gek uit te zien tijdens het sporten, bang om niet fit genoeg te zijn maar ook niet te weten hoe om te gaan met de apparaten. Best herkenbaar, toch?

Lycra

Ook lycra is een reden om de sportschool over te slaan. De strakke stretchstof wordt door maar liefst 51 procent van de Australiërs zo verschrikkelijk gevonden, dat zij niet gaan sporten om de kleding maar niet te hoeven dragen. Volgens een onderzoek van Curves Australia is er onder hen grote angst om er niet goed uit te zien in sportkleding – 36 procent heeft hierdoor nog nooit een sportschool van binnen gezien. Ook de work-out zelf is een dingetje, 53 procent van de ondervraagden is bang er niet goed uit te zien tijdens het sporten.

Gymphobia

In Australië zijn de eerste methoden om gymtimidation tegen te gaan, inmiddels opgestaan. Je kunt daar de les gymphobia volgen, waarbij je tips en informatie krijgt om zelfverzekerder en gemotiveerder om te gaan sporten te worden.

Wat vind jij, zou dat in Nederland ook nuttig zijn? Heb jij ook last van gymtimidation?

Beeld: iStock