Het bewijs: mannen en vrouwen reageren anders op emoties

Emoties

Hoe mannen en vrouwen met emoties omgaan, is een wereld van verschil. Vrouwen zijn er gewoon veel beter in.

Mannen en vrouwen lijken soms echt van een andere planeet te komen. Zeker als het over emoties gaat. Hoeveel miscommunicatie komt er niet voort uit het feit dat mannen en vrouwen elkaar simpelweg niet lijken te begrijpen? Om vast te stellen dat er verschillen zijn, is natuurlijk eigenlijk helemaal geen onderzoek nodig maar het is nu toch ook door de wetenschap bewezen: mannen en vrouwen reageren heel anders op emoties.

Wat maakt het verschil?

Een emotionele gebeurtenis kunnen we ons beter herinneren dat een niet-emotionele gebeurtenis. En wij vrouwen reageren ook weer heftiger op een emotioneel beeld of een emotionele ervaring dan mannen. Het onderzoeksteam van de universiteit van Basel wilde weten of vrouwen het dan ook beter zouden doen op met geheugentesten. Als we emotioneler reageren, onthouden we bepaalde beelden dan ook beter? De wetenschappers legden vier sub-studies naast elkaar waar in totaal zo’n 3000 mensen aan meewerkten. Uit de analyse kwam duidelijk naar voren dat vrouwen emotionele beelden inderdaad als meer emotioneel stimulerend beoordelen, en dan vooral als het gaat om negatieve emoties. Bij neutrale beelden waren geen verschillen in emotionele reactie te zien tussen mannen en vrouwen.

Geheugensteuntje

Vervolgens kwamen de wetenschappers op de proppen met een geheugentest. Een wat blijkt? Vrouwen doen het inderdaad beter dan mannen: we herinneren ons meer beelden en dan met name de beelden waar positieve emoties aan zijn gelinkt. Ondanks de heftigere reacties op beelden met een negatieve emotionele lading. Volgens de onderzoekers laten deze resultaten zien dat hersenen van mannen en vrouwen anders werken als het op emoties aankomt. Er zijn sekse-afhankelijke verschillen in emotionele verwerking en het geheugen, veroorzaakt door verschillende mechanismen in onze hersenen. Uit hersenscans van bijna 700 deelnemers bleek ook dat de sterke reactie van vrouwen op negatieve beelden een toename van de hersenactiviteit in de motorische gebieden liet zien. Dit zou goed kunnen verklaren waarom vrouwen emotioneel een stuk expressiever zijn dan mannen.

Bron: Science Daily
Beeld: iStock