Het is bijna Pasen: waar halen we de Paasstol?

3438377708_5d29ba7d2a_q

Gisterenavond had ik mijn five minutes of fame tijdens EditieNL; ik was namelijk gevraagd om in de jury te zitten van de RTL Paasbroodtest. Paasbrood ja, zo’n kerststol, maar dan officieel zonder poedersuiker, maar met gekonfijte vruchtjes, nootjes, rozijnen en krentjes. En amandelspijs, natuurlijk. Zonder spijs geen feest.

Verdomde moeilijk
We testten zes supermarktstollen; van megacheap (nog geen 2 euro) tot iets minder goedkoop, maar allemaal onder de vier euro. Samen met Holtkamp-bakker Jeroen en patissier Hidde proefden we van het brood, de vulling en het spijs. Wat blijkt? Het is verdomde moeilijk om een goed paasbrood te maken, zeker als je die niet supervers kunt verkopen. En al helemaal voor een paar euro. Jammer, want paasbrood kan juist hét middelpunt van de feestelijke Paastafel zijn.

Droge boel
Alle exemplaren bleken erg droog, vaak niet goed gevuld (weinig rozijntjes en nootjes), met mierzoet spijs. Het Aldi-brood was zelfs veel te zout (en niet in een good, salted caramel, way). De feeststol van de Appie kwam als ‘beste’ uit de test, maar met een schamele vijf was dat nog niet echt reden voor een partijtje.

Warme bakker
Wat dan te doen, als je komend weekend een echt lekkere traktatie op tafel wil zetten? U heeft twee opties. Maak ‘m zelf (het traditionele Holtkamp-recept vind je hier), of ga naar de warme bakker en haal een lekker groot, zacht brood met fijn spijs en veel vulling. Oja: vergeet de echte roomboter niet. Dat maakt ‘t toch het allerlekkerst…

Vrolijk Pasen!

Foto: Flickr