Het ramadandieet

Ik heb een eetprobleem. Niet zo een waarbij je heel veel eet en alles uitspuugt of waarbij je helemaal niks eet. Mijn probleem met eten komt alleen voor in buffetrestaurants en all-you-can-eat sushirestaurants.

De bodemloze put
Op de een of andere manier gaat er een knop om, en lijkt mijn verteringsysteem een bodemloze put zodra ik naar binnen loop bij bepaalde etablissementen. Vijf rondes sushi? Geen enkel probleem. Drie uur bami, gegrilde kip en wokmaaltijden opscheppen? Fluitje van een cent. In mij schuilt ‘s werelds grootste vrouw, en zodra de woorden buffet en onbeperkt verschijnen, komt zij opdagen. Ik eet meer dan mijn liefde, ga langer door dan vriend J, die me tevergeefs probeert te verslaan met sushi eten en mijn vriendinnen, die zitten erbij en kijken er verbijsterd naar.

Meest memorabele buffetervaring
Op vakantie in Miami met vriendin D en haar oom was de meest memorabele buffetervaring. Oom R, een grote man met dito eetlust wist ik met gemak onder de tafel te eten, hij heeft het er nog steeds vol ongeloof over. Ik geef eerlijk toe, soms gaan die laatste paar happen met moeite maar ik eet mijn bord altijd leeg. Misschien is het iets dat ik van mijn moeder heb, zij is altijd de laatste die opstaat van tafel en alle restjes opmaakt. En mijn moeder haalt als enige ook de vijfde sushi ronde, een ongelooflijke prestatie met haar kleine postuur. Inderdaad, de appel valt niet ver van de boom. Alleen houdt mama meer van goudrenetten en ik van granny smith.

Natuurlijke maagverkleining
Daarom is de ramadan voor mij de beste tijd om mijn eetzonden te overdenken. Even een time-out. Tijdens deze maand onderga ik een natuurlijke maagverkleining. Zelfs als ik het zou willen zou mijn maag het niet toelaten om veel voedsel naar binnen te werken. Dagenlang een lege maag confronteert de hongerige ziel, de leegte geeft voldoening. En de kleren die losser zitten zijn een leuke bijkomstigheid. Tot de ramadan voorbij is en mijn innerlijke veelvraat weer onbeperkt mag eten. Want de vraag die elk jaar weer terugkomt, is hoe ik dat na de ramadan ga volhouden?

CC Beeld: privébezit