Hierom heb je altijd honger

honger

Heb jij net als VIVA’s Katy vaak honger en gaat er bij jou ook áltijd wel iets in? Misschien is dit wel de reden!

Het is nog geen anderhalf uur geleden dat ik mijn ontbijt naar binnen heb gewerkt, maar toch zit ik met mijn hoofd alweer bij het volgende moment dat ik iets mag eten. “Mag” inderdaad, anders gaat het de hele dag aan één stuk door. Een bodemloze put? Je zou het bijna denken, maar er blijken (gelukkig!) ook andere redenen te zijn waardoor ik meestal het gevoel heb dat ik iets MOET eten.

  • Snel metabolisme Hoe sneller je metabolisme is, hoe meer brandstof je nodig hebt om die draaiende te houden. Als je metabolisme snel is, verbrand je maar liefst 100 tot 400 calorieën meer per dag (!) dan de gemiddelde persoon. Je hebt meer voedsel nodig, waardoor je de hele dag blijft snaaien.
  • Geraffineerde voedingsmiddelen Wit brood, koekjes, witte rijst, het zijn allemaal geraffineerde voedingsmiddelen waardoor je bloedsuikerspiegel pijlsnel de hoogte in schiet, om vervolgens weer als een malle te dalen. Gevolg: je hebt na je maaltijd snel weer trek. Wat je eraan kunt doen? Met volkorenproducten kun je je hongergevoel in de kiem smoren.
  • Onjuiste hormoonspiegel Sommige hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je wekenlang hongerig voelt. Een overactieve schildklier, een voortdurend lage bloedsuikerspiegel of pre-diabetes bijvoorbeeld. Als je denkt dat je last hebt van één van deze dingen, is het verstandig een bezoekje aan de huisarts te brengen.
  • Honger of eetlust? Dit is het meest voorkomende probleem (en grote kans dat dit dus ook de mijne is), weet voedingsexpert Amanda Peeke. “Honger is een primair biologisch gevoel, dat gepaard gaat met fysieke symptomen zoals hoofdpijn, rillingen en samentrekkingen van je ingewanden die voor dat typische rommelende gevoel zorgen”, zegt Peeke. “Eetlust is een psychologisch gegeven waarbij je zin hebt in een bepaald voedingsmiddel, en je dat ook gaat opzoeken. In een ideale wereld komen eetlust en honger op hetzelfde moment voor, maar dat is zeker niet altijd het geval.”

Beeld: iStock