Hoera voor voedselallergieën: niet langer taboe

4602087755_1bbd626e2e_q

Mijn zus kampte vanaf jongs af aan al met allerlei allergieën. Van gluten tot suiker, van schelp- & schaaldieren tot aan fruit. Destijds, in de jaren negentig, was dat nog ‘gek’. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een bepaalde intolerantie of allergie – en nee, dat is niet fijn. Maar het voordeel daarvan is dat deze aandoeningen eindelijk uit het verdomhoekje komen.

Voor een appel en een citroen
Twintig, zelfs tien jaar geleden hoefde je bij een ‘gewoon’ restaurant niet aan te komen met een specifieke allergie. Dat vonden chefs vaak lastig. Ik herinner me een zaak waar ik met mijn ouders en zus at waar, na het aangeven van een tropisch-en-roodfruit-allergie, er een bord met een appel en een citroen voor de neus van mijn zus verscheen. Niet geschild, niet opgeleukt, geen sausje of koekje. En dan die citroén! Wat dacht de chef dat mijn zus daar mee ging doen? Uit medelijden voor haar keek ik beteuterd naar mijn aardbeienparfait.

Sufheid ten top
Voor ingrediënten die standaard producten konden vervangen, zoals amandelmeel of havervlokken, moesten wij vroeger naar De Schep. Dat klinkt even suf als dat het was: de enige natuurwinkel in ons Brabantse dorp, waar het naar zolder rook en de caissière leek op je oude muffe tante. Het enige geschikte snoep in 1994 was daar een zoethoutstokje. Wij wilden er niet dood gevonden worden, maar er was geen ander alternatief.

Bij de bakker op de hoek
Hoe anders is dat anno 2013. Dat je glutenvrij of lactosevrij moet eten, kun je tegenwoordig bijna overal aangeven. En zeker in de grote steden barst het van de zaakjes die deels of volledige menu’s aanbieden voor mensen met een bepaalde eetaandoening. Er zijn complete websites voor patiënten en prachtige boeken, die niet uitstralen: dit-gaat-over-een-gekke-allergie. Speltmeel en amandelmelk liggen niet alleen meer bij suffe natuurwinkels, maar bij hippe zaken als Marqt en zelfs mainstream supermarkten en culinaire winkels. Hoera voor glutenvrije muffins bij de bakker op de hoek en lactosevrije melk in de supermarkt!

Allergieën voor hipsters
Als zelfs hipsters zonder aandoening voor glutenvrij gaan, weet je dat het een trend is. Natuurlijk weet ik hoe vervelend een allergie of intolerantie is: ik heb het jarenlang van dichtbij meegemaakt (voor Sinterklaas vroeg ik de Goedheiligman of hij heel veel snoep aan mijn zus kon geven, waar ze niet ziek van kon worden. Mijn ouders pinkten een traantje weg, geloof ik). Maar een voordeel van het toenemend aantal aandoeningen (ik ga het hier niet hebben over de reden daarvan, want ik ben geen medisch specialist) en mensen die er ‘zomaar’ voor kiezen, is dat er veel meer geschikte producten op de markt komen. En dat is een hele goede zaak – of dat nu hip is, of niet.

CC foto: Flickr