IJspret

Wanneer je in de zomer op een willekeurig terras in Nederland neerstrijkt, hoor je mensen vanuit alle hoeken ijsthee bestellen. Ik ben er niet zo van. Zélf ijsthee maken is daarnaast ook nog eens makkelijk, lekkerder en goedkoper. Net als waterijsjes maken, ook al zo’n feest!

Theeleut
Je zou verwachten dat een theeleut zoals ik, die elke dag minstens een liter wegwerkt, ook grootverbruiker van ijsthee zou zijn. En dat is nou net het rare aan ijstjee. Het lijkt helemaal niet op ‘echte’ thee. Het is zoeter, er zit (soms) prik in en er zitten allerlei toevoegingen in die ik ‘s morgens niet in mijn thee doe. Daarom dus een zomers recept voor zelfgemaakte ijsthee. Zó easy dat je het eigenlijk minstens een keer moet uitproberen. Je kiest zelf wat je erin doet, wat je lekker vindt, hoe zoet het moet zijn en dan ben je goed en gezond bezig. Tenzij je er een halve kilo suiker in doet natuurlijk.  Stuk goedkoper ook dan op het terras, waar je voor een ijsthee toch minstens twee Euro betaalt.

En als je dan toch bezig bent
Als je dan toch in de weer bent met water, fruit en kruiden, dan kun je meteen waterijsjes maken. Dat gaat allemaal in één moeite door. Jeweetwel, in van die retro waterijsjeshouders (ze bestaan nog)! Waterijsjes zijn zowaar nog veelzijdiger dan ijsthee. Wat fruit, ranja, sapjes en/of kruiden, even de vriezer in en klaar ben je.

Laat die zomerse dagen maar (weer) komen. Ik ben voorbereid met een vriezer vol waterijsjes!

Zelfgemaakte ijsthee, voor 1 liter
met groene thee, honing, perzik, citroen en munt

Nodig

  • 1 liter water, gekookt
  • 2 zakjes groene thee
  • 1 eetlepel honing
  • 1 citroen
  • 1 perzik
  • 1 bosje munt

Maken

1. Maak ijsblokjes.
2. Was en halveer een perzik, haal de pit eruit en snij elke helft in partjes.
3. Was en halveer de citroen. Snij van één helft ongeveer 4 ronde schijfjes af.  Pers de andere helft uit en zet het sap apart.
4. Kook een liter water, schenk in een karaf (van dik glas) en hang er 2 minuten de zakjes groene thee in.
5. Haal de zakjes eruit en doe een eetlepel honing in de nog warme thee.
6. Voeg nu de partjes perzik en schijfjes citroen toe.
7. Laat de thee even afkoelen en zet daarna in de koelkast om koud te laten worden.
8. Na een uurtje is de ijsthee koud genoeg. Doe de verse takjes munt in de karaf en doe het citroensap erbij. IJsblokjes toevoegen en klaar is je ijsthee.
9. Lekker voor de variatie: in plaats van perzik kun je ook dunne schijfjes appel in de ijsthee doen. Of gebruik een andere (kruiden)thee als basis. Je kunt ook ander soort kruiden toevoegen, zoals citroenmelisse, verveine of een siroop, zoals vlierbloesemsiroop.

Water- en fruitijsjes, voor 6 ijsjes
bijvoorbeeld met perensap en blauwe bessen

Nodig

  • ijsvormpjes  (meestal per 6)
  • biologisch perensap, bijvoorbeeld van Perelaere of Schulp
  • 24 blauwe bessen (4 per vormpje), vers of uit de diepvries

Maken

1. Giet het perensap in de vormpjes en doe in elk vormpje vier blauwe bessen. Vul de vormpjes niet helemaal tot de rond (de vloeistof zet in de vriezer nog een beetje uit). Doe de stokjes (tevens deksel) erop en duw met het stokje de blauwe bessen een beetje naar beneden.
2. Zet in de vriezer en na ongeveer 5 uur (ligt aan de sterkte van de vriezer) heb je heerlijke ijsjes!
3. Wanneer je ijsjes maakt die voornamelijk uit water of dunne vloeistof bestaan, raad ik aan suikersiroop toe te voegen. Dit bindt het ijs en is tegelijkertijd een zoetstof. Om siroop te maken doe je 100 ml water en 80 gram suiker in een pannetje. Verwarm dit totdat de suiker is opgelost en haal van het vuur. Daarna voeg je de siroop toe aan de vloeistof waarmee je het ijsje wil maken.

Variaties ter inspiratie:
– de ijsthee van hierboven doet het ook prima als ijsje (maak dan dunne schijfjes van je perzik en gebruik citroenrasp i.p.v. schijfjes)
– ongeveer 450 ml water, sap van één citroen, citroenrasp, suikersiroop en verse munt
– gepureerde perzik, suikersiroop en citroenrasp
– verse jus d’orange, suikersiroop en oranjebloesem
– aanmaaklimonade met aardbeien, frambozen en blauwe bessen
– roeryoghurt met gepureerd rood fruit  (en eventueel suiker of honing)

Wat doe jij in je ijsthee of waterijsjes?

CC Foto: Privébezit