In een vloek en een scheet: waarom slechte gewoonten goed voor je zijn

rebecca_site

Vloek jij er vrolijk op los, maak je nooit je bed op of vergeet je regelmatig te stofzuigen? Ga daar dan gerust mee door! Verschillende onderzoeken tonen aan dat onze slechte gewoonten eigenlijk hartstikke goed voor ons zijn. Geweldig nieuws voor mij, want ik ben nu eenmaal erg goed in slechte gewoonten. Who’s with me?

Wel vervloekt

Scheld jij ook weleens je hele huis bij elkaar wanneer je je kleine teen stoot tegen de bank of de koffietafel? Lekker blijven doen, want schelden helpt! Uit een onderzoek van de Universiteit van Keele komt namelijk naar voren dat vloeken werkt als een natuurlijke pijnstiller. De scheldende testpersonen konden pijn 50 procent langer weerstaan dan hun schoongebekte collega’s. Het idee hierachter is dat vloeken onze vlucht- of vechtreactie activeert, waardoor er pijnverzachtende endorfine vrijkomt. Een persoonlijk onderzoek heeft echter wel aangetoond dat die tafel ook nog een schop nageven dan weer niet helpt tegen de pijn. Dat weten we dan ook weer.

Niet opgemaakt staat netjes

Je bed ’s morgens niet opmaken kan helpen allergieën af te weren, zo stellen onderzoekers aan de universiteit van Kingston. Een gemiddeld bed bevat ongeveer anderhalf miljoen stofmijten. Matrassen, dekens en kussens bevatten veel dode huidcellen en dit is precies waar stofmijten van leven. Daarnaast houden ze van warme omgevingen, waardoor een opgemaakt bed de perfecte broedplaats is. Stofmijten zelf zijn ongevaarlijk, maar hun afscheidingen kunnen leiden tot een allergische reactie, waardoor het lichaam histamine afgeeft. Dit kan weer eczeem en hooikoorts veroorzaken. Iets simpels als het bed niet opmaken kan ervoor zorgen dat stofmijten uitdrogen en sterven. Je bed niet opmaken: het is een kleine moeite.

Roddelen voor een betere wereld

Een onderzoek van Stanford University toont aan dat roddelen een techniek is om ervoor te zorgen dat de juiste mensen in je leven blijven. Het kan zelfs bijdragen aan de maatschappij. Dit kwam naar voren uit een test waarbij vrijwilligers in groepen beslissingen moesten maken die hun financiële situatie konden verbeteren. Na elke sessie werden de groepen veranderd en mochten de testpersonen vrij roddelen over hun voormalige groepsleden. Op die manier werden de profiteurs en onbetrouwbare mensen uit de groep gefilterd. Uiteindelijk konden de roddelende groepen beter samenwerken en vertrouwden ze elkaar meer dan de groepen waarin dit niet gebeurde. En nog belangrijker, heb je die neus gezien?

Denk om de kinderen

Een onderzoek van Southampton Respiratory Biomedical Research Unit toont aan dat baby’s blootstellen aan stofmijten de kans tot het ontwikkelen van allergieën als astma en eczeem tot meer dan 63 procent kan verminderen. Op jonge leeftijd in contact komen met dezelfde allergenen zorgt ervoor dat het lichaam beter bestand wordt tegen deze allergenen en er vervolgens later minder sterk op reageert. Die stofzuiger kunnen we dus lekker eens een dagje in de kast laten staan.

Aan het gas

Winden die ruiken naar rotte eieren kunnen betekenen dat je minder kans hebt om kanker te krijgen, zo stellen onderzoekers van Exeter University. De geur is waterstofsulfide, die vrijkomt wanneer het lichaam eten verteert. Maar het beschermt ook de mitochondria, die alle cellen in het lichaam van energie voorzien. ‘Superfoods’ zoals broccoli, spruiten en kool, die erom bekend staan dat ze het lichaam beschermen tegen het ontwikkelen van kanker, zitten vol met zwavel bevattende chemicaliën die waterstofsulfide produceren. Daarnaast zitten veel beruchte gasopwekkende etenswaren, zoals bonen, linzen en spruiten, tjokvol vezels, die op hun beurt belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en gelinkt worden aan verlaagde risico’s voor onder andere hartklachten, diabetes en verschillende vormen van kanker. Dus laat vooral ruiken hoe gezond je bent!

Beeld: iStock