Inspiratie voor het kerstdiner

kerstdiner

Elke donderdag licht VIVA een populair topic uit van het VIVA-forum. Deze week: kerstmenu’s.

Wordt het een luxueus zesgangendiner, een simpele hap of haal je traditiegetrouw het gourmetstel uit de kast? Het mag dan de most wonderful time of the year zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen keuzestress bij de kerstdagen komt kijken. Voor hen die dit jaar dapper zelf de keuken in duiken en nog wel wat inspiratie kunnen gebruiken: de VIVA-forummers delen hun plannen.

  • ‘Op tweede kerstdag eten wij boerenkool met vegarookworst. Dat is traditie sinds mijn man en ik elkaar kennen.’
  • ‘Als voorgerecht: carpaccio van rosbief met truffelmayo, pijnboompitten en rucola.’
  • ‘Beef Wellington met geroosterde wortels, kerstspruitjes en aardappelsterretjes voor de kinderen.’
  • ‘Op eerste kerstdag ga ik helemaal los. Vanwege een aantal health freaks aan tafel, is het menu bewust redelijk vet- en vleesvrij.
    – Koud voor: gegrilde aubergine met een yoghurtsaus en granaatappel.
    – Warm voor: iets met gamba’s, limoen en rode peper. Over de vorm moet nog nagedacht worden.
    – Soep: wortelsoep met gember.
    – Spoom: champagne, citroenijs en kardemon.
    – Hoofd: Rosbief uit de oven, geroosterde aardappeltjes, sinaasappelsalade, gegrilde broccoli met amandelen, geroosterde tomaten met peterselie-olie, cranberrysaus, citroen- en knoflooksaus.
    – Na: moet nog verzonnen worden, maar ik neig naar iets met chocola, rozenblaadjes en pistache.’
  • ‘Vooraf vitello tonato, gevolgd door een dubbel getrokken bouillon met verse kruiden. Als hoofdgerecht twijfel ik tussen parelhoen of rendierrollade, daarnaast kerstworstjes volgens recept van Nigella Lawson, haricots verts, gegrilde groenten, puree met knoflook en kaas.’
  • ‘Ik heb niet veel tijd om de keuken in te gaan, maar ik heb wel een paar ideeën die wat sneller klaar zijn, deels voorbereid kunnen worden en erg lekker zijn:
    – Mega champignons gevuld met gekruid gehakt, een uitje erdoor en kaas erover. Even onder de grill en smullen maar.
    – Gegratineerde oesters met wilde spinazie, halfgeslagen room en parmigiano reggiano (kaas). Ook voor onder de grill. Bij de laatste poging om die oesters open te maken, smeet ik ze trouwens zowat door het raam.. Laten doen is hier dus een betere optie.
    – Beenham of rosbief met rode wijnsaus met gebakken aardappeltjes en een lekkere witlofsalade.’
  • ‘Besmeer een tortilla met kruidenkaas. Gooi er een blaadje sla, plakje zalm en een klein beetje peper op, en rol het tot op een wrap. Satéprikker erin en klaar.’
  • ‘Als dessert maak ik eton mess. Simpel maar goddelijk! Het enige wat je hoeft te doen is meringues kapot kruimelen en samen met fijngesneden aardbeien door lobbig geklopte slagroom scheppen. Je kan dit makkelijk vlak voor het opdienen in elkaar flansen!’
  • ‘Als dessert, voor de zoetekauwen onder ons: een plakje bladerdeeg besmeren met chocoladepasta, met een mes insnijden en dan om elkaar draaien (wordt het een soort ster). Even in de oven tot het bladerdeeg goudbruin ziet, en klaar. Serveer ‘m als hij nog een beetje warm is, met een toefje slagroom en/of vanille ijs.’
  • ‘Vooraf eten we serranoham-pakketjes met peer, klaargemaakt in sherry en honing, manchego-kaas en bieslook. Zo klaar.’
  • ‘Dit jaar maak ik romige tagliatelle met groene pesto, gamba’s, heel veel verse spinazie, tomaatjes en zalm uit de oven.’
  • ‘Op eerste kerstdag komt de hele familie lunchen, dan serveer ik sushi en maak ik vegetarische hapjes. ‘s Avonds eten we kip uit de oven met salades. Als toetje eet ik altijd ijstaart van Viennetta. Die traditie heb ik overgenomen van mijn oma.’
  • ‘Wentelteefjes van suikerbrood met kaneelijs.’
  • ‘Ik maak onder andere wentelteefjes met rood fruit, filodeeg met pittige mango/limoen/ricotta, miniquiches met spinazie en champignons, een tomaten-tarte tatin, traditioneel roerei en zachtgekookte eitjes. En op verzoek van mijn moeder serveren we zalm en tortilla’s met appel en makreel.’


Ook goede tips voor kerstgerechten? Deel ze hieronder!

Lees ook:
Zo overleef jij je winterdip
Huh, is Berend Botje geen beer? En andere dingen waar je pas laat achterkwam
De grootste ergernissen in de supermarkt
Wat weet niemand van jou?
Minder vlees eten? Zo doe je het

Beeld: iStock

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.