Je kunt ‘t! Een 5-gangen foolproof kerstdiner

Vorige week deed ik al een eerste culinaire aftrap voor de feestdagen: hoe stressvrij de kerst door te komen (als het om eten gaat). Deze week licht ik graag wat recepten uit die foolproof en succes gegarandeerd zijn.

Allereerst herhaal ik graag de tip van vorige week: maak niet zomaar recepten die je niet kent, of je moet een uitzonderlijk goede thuischef zijn. Als je zin/tijd hebt, maak een van de volgende recepten dan deze week al een keertje, zodat je kunt oefenen, zelf kunt proeven, en de schoonheidsfoutjes eruit kunt vissen.

Dit zijn sowieso een paar van mijn favorieten, die niet snel mislukken maar wel hoge ogen gooien aan tafel. Nee, dit zijn geen hoogvliegers met extreem moeilijke ingrediënten. Maar deze simpele gerechtjes toveren wél een glimlach op het gezicht van je gasten. Zoals Angélique Schmeinck zou zeggen: it’s time to impress your friends!

Amuse: zalige zalm

Easy peasy en iedereen is er dol op: zachte toast met gerookte zalm en een salsa van avocado, limoen, komijn, basilicum en chilipeper. Zo fancy te maken als je zelf wilt of kunt. Recept

Voorgerecht: kersttoren van Pisa

Een salade met kerst? For real? Ja hoor, deze caprese salade, geserveerd als de Toren van Pisa, is zo lekker dat hij absoluut kan. Wie houdt er nu niet van deze klassieke Italiaanse rood-wit-groen combinatie? Recept

Tussengerecht: op hol met de knol(selderij)

Een soepje als tussengerecht doet ‘t altijd goed. Deze simpele knolselderijsoep met appel en walnoten is romig, maar toch fris. Eventueel serveren in kleinere glaasjes voor het betere tussenwerk. Recept

Hoofdgerecht: Piep! zei het kuiken

Waarom voor een complete kerstkalkoen gaan als je ook een fijn klein piepkuiken kunt serveren? Heerlijk met aardappelpuree, je favoriete groenten en een goede saus. Hoewel een kwalitatieve olijfolie, frisse citroen en Italiaanse kruiden het gerecht ook afmaken – dat scheelt in calorietjes. Recept

Dessert: mini trifle voor de echte keukenklunzen

Weet je nog niet hoe je een garde vast moet houden, dan lukt dit toetje je absoluut. Deze verrukkelijke mini trifle, met appel, mascarpone en kaneelcrumble en geserveerd in een glaasje, doet het altijd goed als nagerecht. Ongelooflijk simpel! Recept

Nogmaals: dit zijn geen verbluffend moeilijke recepten, ik heb het echt simpel en foolproof gehouden. Op zoek naar wat uitgebreiders? Check dan www.culy.nl/recepten.

Foto: eigen bezit