Jess test: wat als je met de auto het water in rijdt?

Met je auto te water raken, dat is toch je ergste nachtmerrie? VIVA’s Jessica deed het vrijwillig.

Door: Jessica Sindelka

“Ah joh, zo erg kan het toch niet zijn?” hoor ik mezelf nog tegen huisgenoot Y. zeggen voordat ik het huis verlaat. Die nonchalante houding is één groot toneelstuk, want eerlijk gezegd schijt ik zeven kleuren bagger. Vandaag staat al een tijdje in mijn agenda als ‘horrordag’. Waarom? Omdat ik in een auto koppie onder ga. Of nou ja, het is natuurlijk de bedoeling dat ik leer hoe ik op tijd úit de auto kom. Om de positieve afloop te garanderen, gebeurt dit experiment onder toezicht van twee duikers in een Amsterdams buitenzwembad. Toch hebben zich in mijn hoofd alle rampscenario’s al voorgedaan. Wat als ik in paniek raak? Wat als de gordel niet losgaat? Wat als de duikers niet zien dat het misgaat? Dat het vandaag ook nog vrijdag de dertiende is, maakt me er niet geruster op.

Niet wachten

Ik heb inmiddels zo’n vijf jaar mijn rijbewijs, maar wat je moet doen als je met de auto te water raakt? Ik heb eigenlijk geen flauw benul. Ik heb zo veel tegenstrijdige verhalen gehoord, dat ik niet meer weet wat ik moet geloven. De één zegt dat je moet wachten tot de auto is volgelopen met water, omdat de druk aan binnen- en buitenkant van de auto dan gelijk is, waardoor je de deuren kunt openen. Grote onzin, vindt Jeroen Langenkamp van duikschool Divearound: “Vanuit de overheid is er voorlichting geweest waarbij dat werd verteld, maar wachten is levensgevaarlijk. Het is helemaal niet waar dat je de deur altijd kunt openen als de auto volgelopen is. Sommige deuren slaan juist dicht en zijn met geen mogelijkheid te openen. Of je krijgt de deur niet open, omdat er achter in de auto nog lucht zit. Ook is niet iedereen sterk genoeg om de deur open te krijgen. Neem het risico dus niet om te wachten.”

Stappenplan

Wat moet je dan wél doen? Daar is dit stappenplan voor:

  1. (Binnen)verlichting aanzetten
  2. Gordels losmaken
  3. Raam openen (via de gangbare manier, of als dat niet werkt door ’m in te tikken)
  4. Auto verlaten (met je rug van de auto af wegzwemmen)

Te water!

Oké, dat klinkt overzichtelijk. Ik ga vandaag drie keer te water om dit stappenplan in praktijk te brengen. De eerste keer oefen ik alleen hoe ik de auto moet verlaten. Ik klem mijn handen om het dak en laat me rustig via het raam het water in glijden. Dat valt alles mee.

Dan voor het ‘echie’. Het scheelt dat in deze auto de ramen ontbreken – dit exemplaar heeft er al heel wat duiksessies opzitten. Bij het raampje intikken hoef ik dus alleen te doen alsof. Toch vind ik het verdomde lastig om rustig te blijven en helder na te denken terwijl het water steeds dichterbij komt.

Voor de laatste poging krijg ik een afgeplakte duikbril op. Je kunt nu eenmaal ook in het donker in het water belanden en bovendien is het water in real life doorgaans niet zo helder. Nu ik niets zie, slaat de paniek toe. Ik sla lukraak om me heen, op zoek naar het licht en de gordel. Dat laatste is nogal een dingetje: ik kan mijn eigen gordelknop niet vinden, maar zit als een malle op die van mijn buurvrouw te drukken. Ze roept nog “Joe, bedankt!” voordat ze wegzwemt. Uiteindelijk kom ik de auto veilig en zonder hulp uit, maar echt soepel gaat het niet.

Hoe tof het ook was om dit een keer te ervaren, toch hoop ik de tips die ik vandaag heb gekregen nooit in praktijk nodig te hebben. Maar mocht ik onverhoopt tóch een keer met de auto in het water belanden, dan weet ik in elk geval wat me te doen staat.

Weten hoe dit alles eruitzag? Ik maakte ook een vlog:

Zelf een keer proberen? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Zie ook:
Jess test: antikatermiddelen
Jess test: in je eentje uit eten op Valentijnsdag
Jess test: wenkbrauwextensions
Jess test: body wax maken met slechts drie ingrediënten
Jess test: twee weken lang alleen maar mannenproducten
Jess test: tanden poetsen met houtskool
Jess test: haar wassen met cola

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.