Jess test: benen scheren met afwasmiddel

schaambaar scheren

Een masker van rauwe eieren maakt je doffe haar weer stralend en aambeienzalf laat je wallen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als we de onderzoeken op internet mogen geloven schuilt er achter elk product wel een geheime werking. Harde feiten of lariekoek? VIVA’s Jessica stelt zich op als proefkonijn. Vandaag in de eerste editie van Jess test: scheren met afwasmiddel.

Het schuimt, glijdt makkelijk en je benen worden er superzacht van. Volgens Daily Mail is afwasmiddel het ideale product om je mee te scheren. Want ‘benen zo zacht als de vaat schoon is’, dat wil toch iedereen?

Ik vind het het proberen waard. Gewapend met een fles Una (de classic-variant) sluit ik mezelf op in de badkamer om het experiment aan te gaan. Doorgaans doet Una haar werk bij de vaat goed, dus ik ben benieuwd of dat bij m’n benen hetzelfde geval is.

scheren met afwasmiddel1

Eenmaal in de badkuip zittend, houd ik m’n benen onder de kraan en spuit ik er een paar klodders afwasmiddel op. Een sterke schoonmaakgeur treedt m’n neus binnen. Een beetje vreemd voelt het wel om dit chemische middel op m’n huid te smeren, maar hé, ik ga niet miepen.

 wp3
Yay, het schuimt! Het is geen dikke laag zoals bij scheerschuim het geval is, maar het lijkt me genoeg om er zonder sneeën een scheermes doorheen te halen. Hoop ik.

20150603_223052 bw

En ja hoor, het scheren gaat prima. Het mesje glijdt probleemloos over m’n benen en – ook niet geheel onbelangrijk – neemt onderweg alle haren mee. Buiten de kleinere hoeveelheid schuim en ietwat penetrante geur om, is het eigenlijk niet zo heel anders dan een normale scheerbeurt.

Het resultaat: gladde beentjes it is! En verdomd, ze voelen nog zacht aan ook. Al ben ik er nog niet helemaal achter of dat komt door de magische werking van het afwasmiddel of doordat een deel van het spul er gewoon nog op zit. Echt makkelijk spoelt het er namelijk niet van af.

En dan nu de grote hamvraag: gooi ik onmiddellijk mijn scheerschuim in de vuilnisbak om deze te vervangen voor een paar flessen Una? Nee, niet per se. Niet dat ik het niets vind, maar ook weer niet zó geweldig dat het de werking van scheerschuim overtreft. Goedkoop is het daarentegen wel.

Maar is het eigenlijk niet slecht voor je huid om deze met afwasmiddel in te smeren? Consultant dermatoloog Susan Mayou uit Londen zegt er het volgende over: ‘Afwasmiddel heeft ten opzichte van andere zepen het voordeel dat het minder snel irritaties veroorzaakt als het achterblijft op de huid. Bovendien bevat het antibacteriële stoffen, die van pas komen als je je tijdens het scheren verwondt. Wel is afwasmiddel vaak geparfumeerd, wat juist weer wel tot irritaties kan leiden.’ Op zoek naar een ongeparfumeerde variant dus!

Meer ideeën voor Jessica om te testen? Mail naar jessica.sindelka@sanoma.com.

Meer ‘Jess test’? Lees hier alle artikelen.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.