Jess test: zelf tandpasta maken

tandpasta

Een masker van rauwe eieren maakt je doffe haar weer stralend en aambeienzalf laat je wallen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als we de onderzoeken op internet mogen geloven schuilt er achter elk product wel een geheime werking. Harde feiten of lariekoek? VIVA’s Jessica stelt zich op als proefkonijn. Vandaag in de eerste editie van Jess test: scheren met afwasmiddel.

Gebruik jij nog tandpasta uit een tube? Zó 2014! Volgens de dames van YouTube-kanaal ModaMob is DIY tandpasta de shit. Als ik ze mag geloven is het super handig en ook nog eens simpel, want je hebt maar vier ingrediënten nodig. All you need is:

– 6 eetlepels baking soda
– 1/2 theelepel zeezout
– 2 eetlepels kokosolie
– 10 druppels pepermuntextract

Persoonlijk heb ik nog nooit van zelfgemaakte tandpasta gehoord, maar ik vind het idee wel creatief. Het lijkt niet al te moeilijk, dus kom maar op.

IMAG0560 x
Lekker makkelijk, de meeste producten heb ik al in huis. Ik moet alleen nog even op pad voor het pepermuntextract. ‘Even.’ Na een bezoek aan de plaatselijke toko, kookwinkel, drogist, apotheek en supermarkt, geef ik bijna de moed op. Tot ik bij een kruiderij terecht kom. Mocht je dit experiment thuis na willen doen, bespaar jezelf dan de moeite en bestel het spul lekker via internet.

p2
Braaf volg ik alle stappen. Ik meng de baking soda, kokosolie en het zeezout in een grote kom. Als ik ten slotte 10 druppels pepermuntextract moet toevoegen, loop ik tegen het eerste probleem aan. Het flesje, waarvoor ik stad en land afgezocht heb, heeft geen druppeldop. Om toch zo nauwkeurig mogelijk 10 druppels toe te voegen, giet ik wat in een theelepeltje en laat het van daaruit voorzichtig druppelen. Lukt nog aardig ook.

Na een half minuutje roeren houd ik een gladde, wittige substantie over. Het mengsel lijkt verdomd veel op het welbekende goedje waar veel mannen alleen een rukbeurt voor hoeven klaar te spelen, maar dan met een sterke kokosgeur. Hoewel ik het er nog weinig op vind lijken, hoort het nu tandpasta te zijn. Toch maar proberen dan…

Ter demonstratie een korte video van de eerste impressie.

Gadver, het is net alsof ik een hap zeewater heb genomen. Wat is dit ranzig. De ‘minty and coconutty taste’ waar de vrouwen het in hun video over hebben, is in mijn creatie héél ver te zoeken. Uit wanhoop gooi ik even later nog een scheutje pepermuntextract bij het mengsel om de smaak iets draaglijker te maken, maar helaas, ik vind het nog steeds niet te doen. Ik vraag me af hoe die ModaMob-dames zo vrolijk kunnen blijven kijken terwijl zij hun tandpasta uittesten, want ik heb na vijf keer spugen in de gootsteen nóg moeite om een normale gezichtsuitdrukking aan te nemen.

Om toch nog even iets positiefs te noemen: ik moet toegeven dat mijn tanden super schoon en glad aanvoelen. En dat terwijl ik nog geen minuut gepoetst heb. Toch niet helemaal voor niets dus.

Of ik het nog eens zou doen? Nee. Ik zie er weinig nut in. Behalve de ranzige smaak, is het ook niet goedkoop (kokosolie à la 6,08 euro, pepermuntextract à la 5,95 euro). Wil je het toch thuis proberen? Wees dan vooral niet te riant met het zout. Maar mijn beste tip is: doe het gewoon lekker niet.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.