Kauwgom kauwende mensen irritant? Het is toch ergens goed voor…

Niets vervelender dan mensen die heel overdreven op hun kauwgom kauwen (Dat geluid! Die bewegingen!). Maar naast het bereiken van mijn irritatieniveau, blijkt hard op je kauwgom kauwen toch ook nog ergens anders goed voor te zijn.

Hard op je kauwgompje kauwen verlicht namelijk de stress en spanning in je lichaam. Aan drie minuutjes je kaken heen en weer laten gaan heb je al genoeg om een stuk rustiger te worden, zo blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Tokushima University in Japan.

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in The Journal of Prosthodontic Research, namen twintig mannen en vrouwen de proef op de som. Zij ondergingen een psychologische stresstest waarbij hun stress- en angstniveaus werden beoordeeld, door het meten van hun speeksel. Direct na de stresstest, werden zij gevraagd drie minuten op smaakloze kauwgom te kauwen. Tien minuten later werden er weer speekselmonsters afgenomen. De resultaten sprongen direct in het oog bij de onderzoekers: zowel de psychische als emotionele stress én het vermogen van het lichaam om met angst om te gaan, waren een stuk lager.

“Deze interessante studie wijst uit dat op kauwgom kauwen stress kan verminderen, en dat de effecten hiervan snel zichtbaar zijn,” vertelt onderzoeker Andy Smith. “De effecten zijn het meest zichtbaar bij mensen die krachtig kauwen. Opvallend is wel dat de stress werd gemeten aan het speeksel, en niet vanuit de mensen zelf.”

Note to self: wanneer kauwgom kauwende mensen me irriteren, zelf ook een kauwgompje nemen. Scheelt vast en zeker een hoop stress…

Beeld: iStock