Kip, het meest veelzijdige stukje vlees..

..kip!  Door deze (vrij irritante) slogan van de Wij Promoten Kip Club lijkt kip een stukje vlees dat gepromoot moet worden. Wat mij betreft helemaal niet nodig. Kip is makkelijk te combineren, op heel veel manieren klaar te maken en goedkoop. Hierbij een recept dat wederom uitblinkt in weinig pannenwerk, alles gaat namelijk in de oven.

Kipfilet met rode pesto-vulling in een jasje van Coburger ham (2 personen)
met poftomaatjes en knoflook-rozemarijn aardappeltjes
• 1 zak voorgekookte krieltjes (met schil is ook erg lekker)
• Een paar takjes verse rozemarijn
• 3 tenen knoflook, met schil en gekneusd
• Zonnebloemolie of olijfolie
• 2 kipfilets, liefst biologisch
• Rode pesto (Zelf maken? Zie onderaan dit recept hoe!)
• 6-8 houten prikkertjes
• 75-100 gram gerookte Coburger ham
• 2 theelepels balsamicostroop (uit knijpflesje of balsamicoazijn inkoken op laag vuur)
• Een paar trosjes cherrytomaten of andere kleinere tomaten

Knoflook-rozemarijn aardappeltjes uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de krieltjes in een ruime ovenschaal en snijd de dikzakken doormidden (over de lengte, zodat je een zo dun mogelijk krieltje krijgt). Kneus de twee tenen knoflook met het brede stuk van een mes en leg deze tussen de krieltjes in de schaal. Verdeel de takjes rozemarijn over de schaal en sprenkel olie over de aardappeltjes. ‘Hussel’ met je handen de aardappeltjes door de olie, zodat ze allemaal voorzien zijn van een dun laagje. Zet de schaal onderin de oven. Doe dit meteen, want de aardappeltjes moeten het langst, ongeveer 40-50 minuten.

Vullen, inrollen en vastprikken
Maak daarna de kipfilet gebruiksklaar. Kipfilet heeft van nature al een ‘tweedeling’ die je kunt gebruiken om de vulling in te doen. Leg de opening (het dunste stuk) naar boven. Ik snijd meestal het dikste stuk wat extra in, zodat het vullen wat makkelijker gaat en er meer pesto in past. Vul met een lepel de kipfilet met pesto, wrijf wat pesto over de buitenkant van de kip en omwikkel deze met plakken Coburger ham. De ham houdt de kipfilet ‘bij elkaar’, maar prik met prikkers de kip extra goed vast zodat de vulling er niet uit kan lopen. Druppel of smeer wat balsamicostroop over de bovenkant van de kipfilet. Doe in een ingevette ovenschaal en zet in het midden van de oven (boven de aardappeltjes die er nu als het goed is ongeveer een half uur in staan). De kip heeft (afhankelijk van de dikte) ongeveer 30-40 minuten nodig. Check altijd of kip goed gaar is!

Voor de poftomaatjes
Doe de tros of trossen tomaatjes in een ovenschaal, leg er een gekneusde teen knoflook bij en strooi er een snufje zout overheen. De tomaatjes hebben 10 minuten nodig om te poffen dus zet het schaaltje in de oven als de kipfilet nog 10 minuten moet (op de plek waar de aardappeltjes stonden, onderin de oven).

Niet genoeg plek in de oven? Dan kun je de aardappeltjes natuurlijk ook in olie bakken in een koekenpan met rozemarijn, zout en knoflook (met schil). Begin dan met bakken wanneer je de kip in de oven zet.

Verse rode pesto
Hoe makkelijk het ook is dat alles tegenwoordig in een potje verkrijgbaar is, geloof me, zelf maken loont de moeite. De smaak van zelfgemaakte pesto is niet in een potje te vangen!
• Semi-gedroogde tomaatjes (bijvoorbeeld van de versafdeling of anders uit een pot)
• Twee kleine tomaten, zaadjes eruit gesneden en in stukken gesneden
• 1 klein teentje knoflook, in kleine stukjes gesneden/geperst
• Een handje verse basilicumblaadjes
• Een volle eetlepel pijnboompitten
• Een volle eetlepel geraspte Italiaanse harde kaas, zoals Grana Padano of Parmaggiano Reggiano
• 1 eetlepel balsamicoazijn
• Extravergine olijfolie

Ik vind de donkerrode gedroogde tomaatjes te sterk van smaak dus ik gebruik tomaatjes van de versafdeling of semi-gedroogde tomaatjes uit een pot. Het ligt er een beetje aan voor hoeveel kipfilets je pesto wilt maken, maar voor de vulling van twee kipfilets (en een beetje extra) gebruik ik ongeveer 12 gedroogde tomaatjes en 2 kleine verse tomaten. De verse tomaten hebben veel vocht, dus haal de zaadjes eruit..dat scheelt al heel wat.

Een hakmolentje (zo’n ding dat bij een staafmixer zit) is erg handig bij het maken van pesto. Je doet namelijk alle ingrediënten tegelijk erin en laat het apparaatje het werk doen.

Het enige wat je zelf even in de gaten moet houden is de consistentie van de pesto. Voeg meer of minder olie toe om een smeuïg (maar niet vloeibaar!) geheel te krijgen. Te dun? Voeg dan van alle ingrediënten een klein beetje toe en laat daarbij de verse tomaat weg in verband met het vocht. Houd de verhoudingen goed in de gaten en breng op smaak met zout en peper.

Het resultaat!

Het gerecht!

CC Beeld: privébezit