Vijf redenen waarom een witte huid helemaal zo gek niet is

Een bruin kleurtje, wie wil het niet? ‘s Zomers bakken we urenlang op het strand om een mooie ‘tan’ te krijgen en in de winter lopen we de zonnestudio’s plat. Ondertussen neemt het aantal mensen met huidkanker explosief toe. Maar wat is er eigenlijk mis met een witte huid? Vijf redenen om voortaan een trotse bleekscheet te zijn.

Huidkanker

Het KWF Kankerfonds maakt zich zorgen om het explosief stijgende aantal huidkankerpatiënten in Nederland. In 2014 waren er bijna drieduizend patiënten meer dan in de twee jaren ervoor. Vandaag bleek bovendien uit onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift Science dat veel huidschade pas ontstaat ná het zonnebaden. Het zijn dus niet alleen de uren die je letterlijk in de zon doorbrengt, die schadelijk zijn. Reden genoeg om het aantal zonne-uren iets te verminderen, toch?

Verkreukte gezichten

Met maskers en anti-rimpelcrèmes proberen we huidveroudering zo lang mogelijk tegen te gaan, maar ondertussen liggen we urenlang in de zon te bakken om een ‘gezond’ kleurtje te krijgen. Een beetje tegenstrijdig, als je er zo over nadenkt. Zonnestraling is funest voor je huid en versnelt de rimpelvorming. Wij stellen de diepe groeven en botoxbehandelingen liever nog even uit.

Wat nou schoonheidsideaal?

Dat een zongebruinde huid mooi is, lijkt soms wel een algemeen geaccepteerd feit te zijn. Maar is bruin zijn wel zo’n schoonheidsideaal? Modellen denken daar heel anders over. Zij blijven het liefst zo ver weg van de schadelijke zonnestralen en smeren zichzelf – zon of geen zon – diehard in met crèmes om zichzelf te beschermen.
Bovendien is de wens om een ‘tan’ te hebben iets typisch westers. Breng eens een bezoekje aan Azië of Afrika: daar liggen de winkels vol met ‘lightening’-producten!

Kosten

De zon mag dan voor niets opgaan, maar wil je in de winter je kleurtje behouden dan is een dikke portemonnee noodzakelijk. Elke maand op vakantie zit er voor de meeste mensen niet in, en zonnestudio’s hebben ook een prijskaartje. Wil je bovendien echt resultaat boeken, dan ben je er met een paar bezoekjes nog niet.

Fake it till you make it

Waarom stellen we onszelf nog urenlang bloot aan schadelijke zonnestralen, als we hetzelfde bruine huidje kunnen faken met make-up? Met alle zelfbruiners, bronzers en poeders in de schappen is bruin worden uit een potje zo gek niet meer. Smeren maarrrr!

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.