Het Koninklijk diner; en zo kun jij het thuis namaken!

We hebben het natuurlijk allemaal op de voet gevolgd: de abdicatie van Koningin Beatrix. Op Koninginnenacht had zij haar afscheidsdiner in het pas opnieuw geopende Rijksmuseum. Een hele bijzondere plek, want ze dineerde – samen met Willem-Alexander, Máxima en nog een aantal andere speciale gasten – vlak voor de beroemde Nachtwacht. Wat een locatie!

Vijfgangenmenu
Zo bijzonder als de locatie was, zo ‘gewoontjes’ was het vijfgangenmenu. Okee, niet echt gewoontjes, maar voor koninklijke maatstaven was het niet erg extravagant. Alleen de kreeft en de kaviaar was exclusief, de rest waren ingredienten die je in principe bij elke supermarkt, slager of groentenboer kunt vinden.

Thuis namaken
Leuk idee trouwens, om dit royal diner thuis een keertje na te maken met soortgelijke gerechten. Hieronder laat ik je graag mijn suggesties zien; als je erop klikt, kom je op het recept. Laat de Nachtwacht op een groot doek afdrukken, doe je mooiste jurk aan, een kroontje op, en laat een vriend voor lakei spelen. Oranje boven!

Het menu

– Kreeft met een quenelle van Baeri kaviaar (Europese kaviaar) met crème fraîche limoensaus
Mijn variant: osseworst met kreeft, Amsterdams tafelzuur en vadouvan-mayo

– Heldere ossenstaartsoep
Mijn variant: runderbouillon van ossenstaart

– Gebraden hertenfilet met shimeji paddenstoelen en een saus van rozemarijn en tijm
Mijn variant: her­ten­bief­stuk met krie­ken­jus

– Witte aspergepuntjes met pronkbonen (een soort snijbonen) en een aardappelmousseline met tuinkruiden
Mijn variant: cannelloni met asperges, ricotta en beenham

– Lambada aardbeien met limoncelloroom, aardbeien meringue en een aardbeien coulis
Mijn variant: aardbeien-trio in glaasjes

Foto: Flickr