Luid het jaar feestelijk in met een champagne-frambozensorbet

Allereerst: gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat jullie allemaal een spetterende Oudjaarsavond hebben gehad. En om 2013 direct feestelijk in te luiden, heb ik een fijn receptje voor als je nog een fles champagne overhebt: champagne-frambozensorbet mét frambozensaus!

  • 500 ml champagne
  • 200 g suiker
  • 250 ml water
  • 60 ml citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • handvol frambozen
  • ijsmachine of staafmixer

In een grote pan, breng je de champagne, suiker en water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg het citroensap en honing toe. Prak of pureer de frambozen en voeg toe aan het mengsel. Roer totdat het gemengd is. Giet in een bakje en zet in de koelkast voor tenminste 2 uur (of een nacht) om af te koelen.

Giet daarna de vloeistof in de ijsmaker, en volg de instructies van de machine. Houd daarna de sorbet in de vriezer totdat deze klaar om te serveren. Serveer met de frambozensaus (zie hieronder).

Heb je geen ijsmachine? Doe het dan zo: zet het bakje met de vloeistof minstens twee uur in de vriezer. Doe daarna de substantie in een hoge beker en pureer deze met een staafmixer tot een rulle massa.

Frambozensaus

Saus kun je kant en klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Dat doe je zo:

  • 300 gram diepvriesframbozen
  • 3 eetlepels rode port
  • 1 eetlepel suiker

Ontdooi de frambozen en doe ze in een pannetje. Voeg de port en de suiker toe en verwarm zachtjes door, prak de frambozen met een vorkje een beetje fijn. Voila!

CC foto: Flickr