‘Maar een frikandelletje is zo lekker!’

geen

‘Waarom eet je geen vlees?’ is de vraag die mij standaard wordt gesteld als ik zeg vegetarisch te zijn. Doodmoe word ik van die vraag. Laat mij lekker smullen van mijn blaadje sla, en geniet zelf van je hamburger!

Waarom waarom?
Ik begrijp heus dat er een zekere interesse is voor mensen die vegetarisch zijn. Je bent ten slotte nog altijd bijzonder, wat verreweg de meeste mensen eten wel vlees. Het is – zelfs anno nu, waar iedereen kwijlt bij woorden als ‘bewustzijn’ en ‘biologisch’ – iets aparts, en dus wordt er naar gevraagd. En geloof me, de eerste honderd keer dat de vraag ‘waarom eet je geen vlees?’ voorbijkwam, heb ik daar allervriendelijkst op geantwoord. Maar mijn ervaring leert me dat er na die bewuste zin nog iets volgt, namelijk een oordeel.

Bekeren
Hoe vaak ik geen dingen heb gehoord als: ‘maar het maakt niet uit dat jij geen vlees eet, de rest doet het allemaal wel. Dus dan maak jij geen verschil’ of ‘ja, maar dat is onze natuur. Wij hóren vlees te eten’ of misschien de leukste: ‘maar een frikandelletje is zo lekker!’ Alsof ze denken dat ze me met deze woorden weer kunnen ‘bekeren’ tot het wegwerken van een hamburger. Ook zijn er de mensen die me een hapje aanbieden. ‘Neem nou, is echt lekker!’ Als vegetariërs moet je je vaak verantwoorden voor je keuze. Je moet jezelf en je standpunt verdedigen.

Knakworsten
En daar word ik dus wel eens moe van. Want sure, het zit in onze natuur om dieren te eten, maar dan betekent toch niet dat ik daar dan niet van mag afwijken? En ja, een frikandel is hartstikke lekker. Maar een patatje zonder gaat er ook prima in. Ik ben al vegetarisch vanaf mijn achtste. Ja, je leest het goed. Als kleintje zei ik al nee tegen een plakje worst bij de slager en bedankte ik vriendelijk voor een broodje knakworst. Ik kan me de smaak van een rookworst niet heugen en een biefstuk doet mij niet watertanden. Ik eet geen vlees, en mis het ook niet.

Genieten
Dus mocht je toevallig een vegetariër kennen, en zit diegene tegenover je aan een tafeltje in een restaurant blaadjes sla met geitenkaas op haar vork te prikken: geniet vooral lekker van je varkenshaasje, kipsaté of Big Mac, maar laat de vegetariër in kwestie ongestoord genieten van haar vleesvrije bord!

bron foto: mossimoinc