Make-upfouten die je niet meer mag maken

make-upfouten

VIVA’s Katy heeft maar weinig kaas gegeten van het aanbrengen van make-up. Om nog een beetje fatsoenlijk voor de dag te komen duikt ze in de wereld van kwasten, poedertjes en eyeliners.

Een likje mascara, lijntje boven m’n ogen en wat oneffenheden wegwerken lukt nog wel, maar daar houdt het meestal wel mee op. Op een uitbundige dag wil ik weleens een rode lippenstift proberen, maar 9 van de 10 keer eindigt dit naast m’n lippen – of erger: op m’n tanden. Nee, een make-upwonder kun je mij niet noemen en eerlijk gezegd maakt me dat ook niet zoveel uit. Tótdat ik erachter kwam dat je door sommige make-upfouten serieuze infecties op kunt lopen of gewoon heel erg voor lul kunt staan. Oeps… Tijd voor een make-uplesje!

  • Over datum Net als voedingsmiddelen kan make-up ook over de datum raken. Je poederdoos, mascara en eyeliner worden dan een broedplaats van bacteriën. Hoe je erachter komt tot wanneer je make-up houdbaar is? Op je product staat een potje afgebeeld met daarin een cijfer dat staat voor het aantal maanden dat je make-up gebruikt kan worden.
  • Make-up uitlenen Koortsblaasjes, slijmvliesontsteking in je oog… Make-up uitlenen is een grote no go. Door het gebruik van elkaars eyeliner en lippenstift kunnen er virale infecties worden overgebracht. Maar dat zijn niet de enige producten met gevaar. Onlangs belandde een Australische vrouw in een rolstoel nadat ze de poeder brush van een vriendin leende. De vriendin in kwestie had last van een stafylokok besmetting en een open wondje op haar gezicht. Toen de vrouw de kwast van haar vriendin over haar gezicht – inclusief wondje – haalde, kon het virus zich verspreiden. En bedankt…
  • Haastige spoed is zelden goed Mijn bed ligt het lekkerst van allemaal en dus komt het nog weleens voor dat ik in de ochtend als een malle m’n (korte) make-uproutine uitvoer. Geen goed idee, weet ik inmiddels uit ervaring. Crème heeft bijvoorbeeld tijd nodig om in te trekken zodat het in combinatie met concealer en/of foundation geen strepen achterlaat en als je niet als een panda je huis wilt verlaten, zul je toch echt moeten wachten totdat het is opgedroogd.
  • Je binnenste wimperrand kleuren Dit is mij bij voorbaat al te veel werk, maar er blijkt nog een reden te zijn om mijn binnenste wimperrand geen kleur te geven. Met het gebruik van eyeliner op je wimperrand bied je bacteriën de kans in je oog te komen, wat infecties en verstopte talgklieren kan veroorzaken.
  • Slapen met make-up op Ik weet dondersgoed dat het niet slim is, maar toch gebeurt het af en toe dat ik wakker word met m’n aan elkaar geplakte wimpers door de mascara. Moet je dus echt niet doen, want de make-upresten beschadigen je huid en kunnen ook nog eens in je ogen terecht komen.
  • Anti-age producten En ik maar denken dat je hier niet vroeg genoeg mee kon beginnen… Anti-age producten kun je het beste gaan smeren zo rond je dertigste. Voor die tijd is je huid nog soepel genoeg. Ga je aan de antirimpelcrème? Kies niet meteen die voor een rijpe huid, dat kan altijd nog als je de zestig aantikt.
  • Schoon, schoner, schoonst Eerlijk gezegd weet ik wel dat ik m’n make-upkwasten schoon moet maken, maar ik ben er simpelweg te lui voor. Terwijl het echt niet veel werk hoeft te zijn, met een beetje (baby)shampoo, olijfolie of brush cleanser ben je er al. Schoonmaken dus, zodat je geen bacteriën en make-up van de vorige dag op je gezicht smeert en hiermee infecties in de kiem smoort.

Beeld: Instagram Cara Delevingne