Marjolein (33): ‘Als ik me uitkleed is het net alsof ik een pudding uit de verpakking haal’

In VIVA Flashback blikken we terug op verhalen uit oude VIVA’s. Deze week spreken we met Marjolein (33), die haar hele leven al worstelt met haar gewicht.

Tekst: Jessica Sindelka

“Van Sonja Bakker tot Dr. Frank, ik heb álle diëten al geprobeerd,” zo vertelt Marjolein twee jaar geleden in VIVA. Ze woog met haar 1.62 meter op dat moment 100 kilo, maar jojode al jaren tussen de 79 en 125 kilo. Wij belden haar om te vragen of ze zich nog steeds suf lijnt.

Je staat al je hele leven op voet van oorlog met de weegschaal, vertelde je twee jaar geleden. Hoe staat het er nu voor?
“Ik heb de oorlog gewonnen! Nog nooit ben ik zo slank geweest. Eindelijk heb ik het jojoën onder controle. Ik heb nu kledingmaat 38-40. Toen ik in VIVA stond was dat nog 46/48.”

Marjolein, toen en nu.
Marjolein, toen en nu.

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Ik heb m’n hele leven omgegooid. Ik volg een koolhydraatarm dieet en dat werkt geweldig. Verder sport ik zes tot zeven keer per week. Dat doe ik meestal buiten, als de kinderen naar school zijn. Of we gaan samen een stuk wandelen.”

Hoeveel weeg je nu?
“Dat weet ik niet, ik heb de weegschaal de deur uit gedaan.  Vanaf het moment dat ik 80 kilo woog, viel ik qua gewicht niet meer af. Wel verlies ik nog centimeters in omvang. Ik kon de weegschaal beter wegdoen: die kon mij toch niet meer motiveren.”

Is het moeilijk voor je om op dit gewicht te blijven?
“Sinds ik nauwelijks meer koolhydraten eet niet. Brood of pasta gaan er bij mij niet meer in, maar daarnaast kan ik eigenlijk gewoon eten wat ik wil. Elke week gaan er wel drie pakjes slagroom doorheen en ik drink gewoon wijn. In het weekend cheat ik trouwens ook weleens wat de koolhydraten betreft. Dan ga ik naar McDonald’s of de pizzeria. Vaak sport ik de dag erna dan extra.”

Heeft je privéleven veel invloed op je gewicht?
“Ja. Als ik emotioneel ben, sla ik dicht. Dan eet ik helemaal niets. Een paar maanden geleden zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan en dat heeft ook zo z’n gevolgen gehad voor mijn gewicht.”

Ben je nu tevreden over je lichaam?
“Over mijn figuur wel, maar door het afvallen heb ik een groot overschot aan vel. Ik heb echt een horrorbuik. Toen ik dik was is het vel zo opgerekt dat het niet meer in staat is om terug te krimpen. Ik hoop nu op een buikwandcorrectie, maar deze kost 7.500 euro en dat kan ik op dit moment niet betalen. Ik baal ontzettend van dat vel want ik heb een leuk maatje, maar door die buik ziet veel kleding er bij mij niet uit. Ik heb al van alles geprobeerd: ik draag korsetten en slaap ’s nachts met een vuilniszak om mijn middel en dikke lagen kleding, omdat je daarvan plaatselijk gaat zweten en je buik er platter van zou worden. Maar het vel blijft.”

Marjolein Staal4
Twee jaar geleden, toen ze 100 kilo woog. (Beeld: Hüsne Afsar)

Wat doet die onzekerheid met je?
“Vooral nu ik weer vrijgezel ben, vind ik het moeilijk. In het datingscircuit is uiterlijk erg bepalend en wordt er al snel gevraagd wat je weegt en hoe je eruitziet. Aangekleed ziet mijn lichaam er mooi uit, ik kan de vellen best goed verhullen met de juiste kledingstukken. Maar er komt altijd een moment dat die kleding uitgaat en dat is voor mij wel een issue. Dat is net alsof je een pudding uit de verpakking haalt. Ik ben weleens na een eerste date met een man in bed beland waarna hij niets meer van zich liet horen. Wat bleek? Hij vond dat ik er naakt anders uitzag dan op de foto.”

Wat doe je in zo’n geval?
“Ik raak door dat soort opmerkingen geneigd om mensen op afstand te houden. Laat dan maar, denk ik dan. Soms maakt het me onzeker en bang. Zal ik ooit nog iemand vinden? Hopelijk ontmoet ik snel iemand die mij neemt zoals ik ben.”

Deze week ligt het foodienummer van VIVA in de winkel, waarin je alles leest over eten. Klik hier om het blad online te bestellen.

Meer VIVA Flashback? Volgende week lees je hoe het gaat met oud-columnist en -gigolo Frank de Bruyn!

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.