Mijn liefde voor salades (+ mijn favoriete recept)

Salades zijn een van mijn favoriete gerechten. Ze zijn makkelijk, vaak snel te maken, gezond – en je kunt de extraatjes erin zo ongezond maken als je zelf wilt.

Of het nu een Caprese is (met buffelmozzarella!), een Caesar (liefst met de ansjovis door de dressing heen, in plaats van heel erop, en met een gepocheerd eitje) of een funky exemplaar met mango, taugé, granaatappelpitjes en cashewnootjes (ja, dat is goddelijk!). I love them all.

En omdat ik de afgelopen tijd zoveel heb lopen kletsen in m’n columns, is het nu tijd voor actie. Het recept van mijn nieuwe favoriete salade; eigenlijk heel erg on-herfst, maar daarom niet minder lekker. Het is een frisse salade met zalm*, Hollandse garnalen, rivierkreeftjes & limoenmayo. Heerlijk als grote lunch of als lauwwarm hoofdgerecht.

*Met die zalm moet je deze week wellicht even oppassen. Iets met salmonella… Straks kan het vast weer. Of vraag je visboer om advies.

Voor 1 persoon:

  • twee handjes vol veldsla
  • 1 limoen
  • moot zalm
  • handvol Hollandse garnalen
  • handvol rivierkreeftjes
  • goede mayonaise (zelfgemaakte of Belgische mayo)
  • peper & zout

Pers het limoensap uit. Besprenkel een kwart van het sap over de zalmmoot en bak deze gaar in een met olie ingesprayde koekenpan. Eerst een paar minuutjes op medium-hoge temperatuur, daarna op zeer laag vuur laten doorgaren. Het midden mag nog roze zijn. Laat de zalm een beetje afkoelen.

Meng de mayonaise met de rest van het limoensap en voeg peper & zout naar smaak toe. Goed roeren.

Meng de veldsla met de garnalen, rivierkreeftjes en de limoenmayonaise en serveer in een mooi schaaltje met een extra partje limoen.

Foto’s: eigen bezit