Minder drinken doe je zó

minder alcohol

Nieuw jaar, goede voornemens. Staat ‘gezonder leven’ of ‘minder drinken’ ook voor de zoveelste keer op jouw lijstje? Met deze trucs voeg je de daad bij het woord en hou je je alcoholgebruik binnen de perken zonder er écht hard je best voor te hoeven doen.

Kies voor een recht glas

Gek maar waar: de vorm van je glas heeft invloed op de snelheid waarmee je drinkt. Zo blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijke platform PLOS ONE dat mensen bijna zestig procent langzamer drinken als hun drankje in een recht gevormd glas zit. Dit is te wijten aan optische illusie: ons brein denkt dat er meer drank zit in een lang, recht bierglas dan in een gebolde of horizontaal ogende variant. Elke slok uit zo’n lang glas lijkt groter, dus drinken we er langzamer uit. 

Hou je drank buiten het zicht

Door je drankvoorraad thuis uit het zicht te houden, creëer je de illusie dat er minder is, waardoor je er ook zuiniger mee omgaat. Gooi dus niet je hele sixpack in de koelkast, maar zet bijvoorbeeld maar twee biertjes tegelijkertijd koud.

Zet je glas op tafel tijdens het inschenken

Volgens onderzoek van Iowa State and Cornell Universities drinken we 12,2 procent meer als we ons glas vasthouden tijdens het inschenken. Dat komt doordat we onze glazen dan voller schenken. Hoe dat kan? Als je het glas in je hand houdt, is de kans groot dat je vanaf de bovenkant op je drankje neerkijkt en je daardoor minder goed kunt inschatten hoeveel je inschenkt. Zet je je glas neer, dan bekijk je de boel vanaf de zijkant.

Vermijd kroegen met harde muziek

Vrouwen zijn geneigd sneller te drinken wanneer ze in een bar met harde muziek staan. Verschillende onderzoeken hebben daar verklaringen. Zo wordt beweerd dat muziek zo’n uplifting en stimulerend effect heeft dat we onderschatten hoe sterk onze drankjes zijn. Een andere reden is dat we door de harde muziek minder met elkaar praten. In plaats daarvan drinken we meer.

Drink uit plastic glazen

Misschien geen aanrader tijdens een luxueus diner, maar best handig om te weten: door wijn uit plastic glazen of bekers te drinken, is de kans groot dat je er minder van geniet. Dit blijkt uit het rapport Food Quality and Preference. De verklaring hiervoor is dat hoe lichter je glas is, hoe minder hoog je de kwaliteit van de wijn inschat.

Heb jij het idee dat je iets te vaak te diep in het glaasje kijkt? Vanaf twee glazen alcohol per dag val je in de categorie ‘gevaarlijke drinker’. Check hier meer signalen van een alcoholverslaving.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.