Mosselen met Franse slag

We zitten midden in het mosselseizoen en toch at ik ze vorige week pas voor het eerst dit jaar. Klassiek, met witte wijn en mosselgroenten. Maar deze week wil ik mijn favoriete mosselrecept met jullie delen, opgedaan in La douce France.

Met de Franse slag
Heel lang dacht ik bij mosselen aan glibberige weekdieren. En daar is eigenlijk niets aan veranderd (wat dat zijn ze ook). Maar een paar jaar geleden zocht ik mijn schoonzus op die aan de Franse kust op een camping werkte. Op een avond ging er een hele groep collega-campingmedewerkers naar een dorpje verderop waar je ‘de lekkerste mosselen kon eten’. Iedereen was wild enthousiast en ik dacht: doe mij maar gewoon steak frites. Maar: een mooi moment om in het diepe te springen. En dat deed ik gelukkig ook, want het was zó lekker dat ik het jaar erop – met schoonzus – het gerecht ben gaan maken en perfectioneren. En nu kun jij er ook van genieten…

Mosselen, voor 4 personen
met verse kruidenroomsaus

Nodig
•    4 kg mosselen
•    4 grote sjalotten (of 3 kleine uien)
•    6 teentjes knoflook, geperst
•    1 plantje verse bieslook
•    1 plantje verse platte peterselie
•    2 glazen witte wijn (droog)
•    Rasp van 2 citroenen
•    Een pakje spekblokjes of -reepjes
•    600 ml crème fraîche
•    600 ml room

Maken
Wanneer je mosselen in de supermarkt koopt zijn ze schoongemaakt en hebben ze geen ‘baard’ meer. Toch maak ik ze nog een keer schoon, omdat mijn ervaring is dat er vaak nog wat baard aan de mosselen zit en ze soms nog wat zanderig zijn.

1.    Zet een grote schaal klaar om de schone mosselen op te leggen. Pak steeds een mossel en wrijf deze onder een lopende koude kraan schoon door met je vingers over de schelp te wrijven. Voel met je vingers ook even langs de zijkant of er nog baarddraden zitten en trek die er zo nodig vanaf. Doe dit tot alle mosselen schoon en baardvrij zijn. In principe moeten de mosselschelpen dicht zijn. Een open schelp hou je even onder de kraan of tik je zachtjes tegen het aanrecht. Sluit ie zich, dan is er niets aan de hand. Blijft de mossel open staan, gooi ‘m dan weg.
2.    Voor dit recept gebruik je twee grote pannen met dunne bodem. De stappen hieronder doorloop je steeds voor elke pan. Verdeel de ingrediënten in dit recept dus steeds over de twee pannen.
3.    Snij de uien en pers de knoflook. Fruit ze op middelhoog vuur in een beetje boter of olie.
4.    Zet het vuur wat hoger en voeg de spekjes toe. Bak ze aan en blus af met een glas droge witte wijn.
5.    Voeg nu de mosselen toe (op hoog vuur). Doe de deksel op de pan en laat de pan op hoog vuur staan. Check af en toe of het kookvocht onder in de pan al kookt. Als dat zo is, zet je de kookwekker op 4 à 5 minuten.
6.    Na deze 5 minuten voeg je de crème fraîche en room toe en laat deze over de mosselen ‘smelten’. Voeg peper en zout toe.
7.    Doe de deksel weer op de pan en schud de pan (houd de deksel ook vast!) zodat de mosselen en ingrediënten goed door elkaar gemengd worden. Het zorgt er ook voor dat de onderste mosselen boven komen en de bovenste mosselen onderin de pan komen.
8.    Laat de mosselen nu nog een paar minuten in de pan nagaren (het vuur mag je uitzetten). Snij of knip ondertussen de bieslook en peterselie fijn.
9.   De mosselen zouden hierna allemaal open moeten staan. Check dit en als dat zo is strooi je de citroenrasp en het bieslook-peterseliemengsel over de mosselen heen.
10.    Schud de pan nog een keer om (met deksel) en serveer het zo snel mogelijk. Onderin de pan zit al het lekkers, dus vergeet niet daar een lepel van op je bord te scheppen. Als er mosselen in de pan of op je bord dicht zijn gebleven, moet je ze niet opeten.
11.    Lekker met vers afgebakken Frans stokbrood of zelfgebakken frietjes. Er hoeven geen mosselsausjes bij geserveerd te worden zoals bij het traditionele recept, de room en crème fraîche zorgen namelijk voor een heerlijke kruidensaus.

Smakelijk!

Foto: Gettyimages