Muffin Mania

Deze week een recept waarmee je weer eens eindeloos kunt variëren. Muffins! Een supersimpel basisrecept waaraan je allerlei  extra ingrediënten kunt toevoegen.

Als de basis maar goed is
Mijn basisrecept voor muffins is geïnspireerd op die van Nigella Lawson. Jeweetwel, de sensuele bakgodin uit Engeland die zelfs een sperzieboon sexy kan maken.
Het is een foolproof recept dus ook de onervaren bakkers kunnen hiermee de blits maken. Zoals altijd in Engelse bakrecepten, wordt ook in dit recept ‘baking soda’ gebruikt.  Baking soda ofwel dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat) is in Nederland verkrijgbaar bij de drogist, natuurwinkel of toko (als zuiveringszout of natriumbicarbonaat). Kun je er niet aankomen? Gebruik dan een zakje bakpoeder, dat werkt ook.


Muffins met…

Tja, muffins met wát, eigenlijk? De mogelijkheden zijn eindeloos en smaakgebonden. Fruit is erg lekker in muffins, omdat het naast smaak ook smeuïgheid toevoegt. Banaan of appel bijvoorbeeld. Maar ook kruiden of hartige ingrediënten, zoals kaas en noten doen het goed. Ga na wat je lekkere combinaties vindt op brood, in pannenkoeken en in (hartige) taarten, dan kom je vanzelf tot leuke smaakvolle combinaties voor je muffins. Zelf heb ik gekozen voor framboos en witte chocolade en een variant met blauwe bessen, citrus en kaneel. Succes en smakelijk!


Basisrecept voor muffins,
voor 12 stuks
Variaties met frambozen en witte chocola of blauwe bessen, citrus en kaneel

Nodig

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Halve theelepel baksoda (flinke mespunt)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram suiker
  • 75 gram boter
  • 1 dl karnemelk (of melk)
  • 1 ei

Maken
1.    Verwarm de oven voor op 200 graden en vul een muffin- of cupcakebakvorm met papieren vormpjes (invetten hoeft dan niet).
2.    Weeg de hoeveelheden af en zet klaar.
3.    Smelt de boter en zet apart.
4.    Meng in een mengkom de droge ingrediënten (bakmeel, baksoda, bakpoeder, suiker) door elkaar.
5.    Meng in een andere kom de natte ingrediënten met een vork door elkaar (ei en (karne)melk eerst, daarna de gesmolten boter).
6.    Meng nu de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Doe dit niet te grondig (bijvoorbeeld met een vork). Het deeg mag (moet) een beetje grof en klonterig zijn.
7.    Voeg als laatste de ‘vulling’ aan het basisrecept toe. Schep het voorzichtig door het deeg. Wanneer je fruit gebruikt, zoals ik, zorg er dan voor dat de vruchten heel blijven.
8.    Bak de muffins in ongeveer 20 minuten bruin en gaar. Steek een satéprikker in de muffins om te testen of ze gaar genoeg zijn. Wanneer de prikker er ‘schoon’ uitkomt, dan zijn de muffins klaar.
9.    Ideeën voor smaakvariaties:

Frambozen & witte chocolade
200 gram frambozen (vers of uit de diepvries)
200 gram witte chocolade (in grove stukjes kapot geslagen met bijvoorbeeld een deegroller)

Blauwe bessen, citrus & kaneel
200 gram blauwe bessen
Citroen of sinaasappelrasp van 1 vrucht
Flinke snuf kaneel (ongeveer een mespunt)

CC Foto: Privébezit