Na regen komt…een zomerse salade!

Weeronline.nl is in herfstige zomermaanden zoals augustus mijn houvast. Wanneer ik ook maar even kan, check ik of de vooruitzichten verbeteren.

Houvast is niet echt het goede woord, want het is niet de meest betrouwbare weersverwachtingwebsite. Maar aangezien weeronline.nl zegt dat het deze week lekker weer wordt, is die site deze week mijn beste vriend. Er prijken daar namelijk zonnetjes en temperaturen die doen denken aan (na)zomerweer. Een salade is dus wel op z’n plaats. Nu nog hopen dat het doorzet. Op het moment van schrijven Deadline Dinsdag is…en niets zo veranderlijk als het weer. Fingers crossed!

Er zijn mensen die niets moeten hebben van de furry perzik. Ik hou ervan. Zacht van buiten én van binnen. Het heeft wel iets gezelligs. Ben je niet zo’n perzikfan, dan kun je nectarine gebruiken voor dit recept, ook heel lekker.

Maaltijdsalade met gegrilde wilde perzik, ham, verse geitenkaas en knoflookcrostini’s (voor 2 porties)
afgemaakt met pistachenootjes en aardbei-balsamicodressing

Voor de dressing:
· ongeveer 5 grote  of 8 kleine aardbeien (vers of uit de diepvries)
· Extra vergine olijfolie
· Balsamico-azijn
· Peper en zout

1. Gebruik een blender of staafmixer-hakmolen-dingetje om de dressing te maken. Pureer daarmee de aardbeien, olie en het azijn (in de verhouding 3:1, ofwel drie eenheden olie hebben 1 eenheid azijn nodig). Proef of de balsamico voldoende naar voren komt en voeg eventueel iets meer toe als dat nodig is. Er mag best wat (versgemalen) peper in de dressing en breng verder op smaak met een snufje zout. Meng het nog een laatste keer met je mixapparaat en zet het even apart.

Voor de salade
· 2 wilde perziken (of gewone perziken natuurlijk)
· Gedroogde of rauwe ham (bv. Parmaham, Pasham, Coburger ham)
· Pistachenootjes, gepeld en grof gecrushed (in de vijzel of hakmolen)
· Allerlei tomaatjes
· Gemengde sla (lekker als er in ieder geval rucola in zit)
· Ongeveer 120-150 gram verse geitenkaas

Vegetarisch? Gebruik dan meer geitenkaas en verschillende noten en laat de ham weg

2. Meng de salade in een grote kom met 2/3 van de dressing, zodat de slablaadjes een dun laagje dressing hebben. Snijd de tomaatjes in helften of kwarten en verwijder eventueel groene zaadjes. Die zijn te zuur. Ik heb een mix van mini romatomaatjes en cherrytomaatjes gebruikt. Meng de tomaatjes met de salade en verdeel deze basissalade over twee (diepe) borden.
3. Verdeel de ham over de twee borden. Ik heb ongeveer drie flinke plakken per bord gebruikt. De hoeveelheid hangt af van de grootte van de plakken en de zoutheid van de ham. Doe wat je lekker vindt, dan is het altijd goed!
4. Verkruimel de geitenkaas en zet het even apart.
5. Was de perziken, halveer ze en haal de pit eruit. Snijd ze in kwarten en besprenkel ze met olijfolie en zet ze apart.

Voor de crostini’s
· 1 ciabatta
· teen knoflook
· extra vergine olijfolie

6. Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de ciabatta ondiep in, waar je normaal de plakken zou snijden. Ik hou ongeveer 1 – 1,5 cm per plak aan. Een heel handig trucje waardoor je het brood na het afbakken makkelijker snijdt. Bak daarna het brood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
7. Dek het brood na het afbakken af met een schone theedoek en zet het apart. Zet alvast een bakje met extra vergine olijfolie, een kwastje en een doormidden gesneden knoflookteen klaar.

Finishing touch:
8. Wanneer de salade bijna klaar is (en je eigenlijk alleen nog de perziken hoeft te grillen), maak je de crostini’s. Snijd daarvoor de ciabatta in plakken en besmeer elke plak aan beide kanten met de olie. Grill de plakken in een hete grillpan op middelhoog vuur. Blijf erbij staan en keer de plakken om wanneer ze verkleuren (niet laten verbranden). Doe dit tot je alle plakken hebt gegrild. Wrijf daarna met de snijkant van de knoflookteen over de warme plakken ciabatta en leg ze op een plank of in een schaal.
9. Wrijf de grillpan schoon en grill de kwarten perzik in een hete grillpan op middelhoog vuur. Houd de perziken goed in de gaten zodat ze niet verbranden. Na ongeveer 2 minuten omkeren (zodat je mooie grillstrepen hebt aan elke kant van de kwarten).
10. Leg de warme perzikstukken op de salade, druppel er wat dressing over en maak het af met de verkruimelde geitenkaas.

geen

Eet smakelijk!

PS: Ik ga op verzoek van Garden_of_Sara nadenken over een lekker recept met courgette. Blijf verzoekjes melden!

CC foto: privébezit