Nieuwste trend: water met vetten?!

Water met vetten? Krijgen we dan nog niet genoeg vetten binnen? FATWater, bedacht door Dave Asprey, is echter wel iets anders dan dat de naam doet vermoeden. Het water bevat vetten uit kokosolie, wat tot betere hydratatie en zelfs verbranding zou leiden.

FATWater

FATWater zou meer hydraterend zijn dan gewoon water en zou dienen als een gezond alternatief voor energiedrankjes en gesuikerd kokoswater. De reden dat FATWater meer hydraterend is dan gewoon water zit hem in de MCT’s. Dit zijn de nanodeeltjes van vetten in kokosolie, die het water meer effectief in de cellen brengt. “Als je een glas water drinkt, wordt een deel ervan geabsorbeerd en de rest niet. Maar wanneer je lichaam vet ziet, wordt het wel meteen geabsorbeerd,” aldus Asprey. Daarnaast zou het water je lichaam een kleine energieboost geven. Ook worden de vetten bijna meteen verbrand in het lichaam en niet opgeslagen, wat het veel gezonder maakt dan bijvoorbeeld olijfolie. Veel bodybuilders gebruiken MCT’s als supplement om meer lichaamsvet te verbranden.

Verdeelde meningen

FATWater is in ieder geval meteen ontzettend populair. Momenteel is er zelfs een tekort aan het product. Wetenschappers zijn er overigens nogal sceptisch over. Water wordt inderdaad sneller geabsorbeerd wanneer het vetten bevat wat voor betere hydratie zorgt, en MCT’s zijn zeker een gezonde bron van energie. Maar tot meer energie leidt het niet, stelt Marie-Pierre St-Onge, professor aan Columbia en onderzoeker van MCT’s. MCT’s zijn er juist op gericht snel weer te verbranden doordat ze niet worden opgeslagen in vetten. Daardoor leveren ze geen extra energie op. Ook betwijfelt St-Onge of de twee gram vet die in het water zitten, genoeg is om er de vruchten van te plukken. MCT’s werken namelijk het beste als ze een ander vet vervangen, zoals in een onderzoek van St-Onge uit 2010 werd aangetoond, waarin werd gekeken naar het verschil tussen olijfolie en kokosolie bij gewichtsverlies met een dagelijkse inname van minimaal 18 gram.

FATWater is echter wel minder gezond voor je portemonnee. Je betaalt ongeveer €3,50 voor een fles water. Je kunt ook voor ongeveer 26 euro een doos met 16 porties aan doe-het-zelf-vetten kopen, waarmee je zelf je eigen FATWater kunt fabriceren.

Beeld: iStock