Ontzwangeren duurt langer dan we dachten (soms wel een jaar)

ontzwangeren

Na je bevalling zou je binnen zes weken alweer volledig hersteld moeten zijn. Zo vindt ‘men’. Dat is veel te kort, stelt Dr. Julie Wray van de Salford Universiteit in Engeland. Zij deed onderzoek en zegt dat ons lichaam soms wel een jaar nodig heeft om weer volledig te herstellen en in balans te komen.

Veel vrouwen voelen de druk om na de bevalling weer snel aan de slag te gaan. Maar niet alleen je lichaam, maar ook je geest heeft een flinke metamorfose ondergaan. Je hebt tijd nodig om (fysiek, maar ook in je hoofd) te wennen aan de nieuwe situatie (en je nieuwe mooie spruit).

 

Wennen aan de nieuwe rol

In het verleden werden vrouwen vanuit het ziekenhuis al beter begeleid naar het herstel toe, vindt Dr. Wray. ‘Vroeger verbleven vrouwen na de bevalling veel langer in het ziekenhuis waar de jonge moeders leerden hoe zij hun nieuwe rol het beste konden aanpakken. Tegenwoordig staan vrouwen soms drie uur na de bevalling alweer buiten.’

Probeer dus goed naar je lichaam te luisteren en dat wat je omgeving vindt, van je af te laten glijden. Als jij voelt dat je meer tijd nodig hebt, spreek dat dan uit, ook naar je werkgever en partner en kijk welke oplossing jullie samen kunnen bedenken. Gun jezelf wat tijd.

 

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Famme Baby| Beeld Shutterstock

https://www.magazine.nl/abonnement/viva

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.