Op sportdate met Kate: Body Boxx

body boxx

katy kopfotoBoksen alleen voor de Badr Hari’s onder ons? Dacht het niet! Tegenwoordig zijn er talloze bokstrainingen die een stuk toegankelijker zijn dan boksen in de ring. Mij leek dat wel wat en dus trok ik de bokshandschoenen aan voor een les Body Boxx!

Wat is Body Boxx?

De naam zegt het al: Body Boxx is iets met boksen. Maar bij Body Boxx komt er geen boksbal of boksring aan te pas! Het is ook geen agressieve training, maar je doet het juist met elkaar door te stoten op elkaars bokshandschoenen. Je leert authentieke bokshandelingen op de beat van de muziek. Elke drie maanden worden er nieuwe muziek en nieuwe oefeningen gebruikt, waardoor je je ontwikkelt in het boksen.

Body Boxx is goed voor je uithoudings-, kracht- en doorzettingsvermogen, maar ook voor je reflexen, inzicht, controle en souplesse. Het mooie van deze boksconditietraining is dat alle spieren worden geactiveerd, ook de dieperliggende spieren. Tijdens de les verbrand je calorieën, leer je bokstechnieken en zorg je ervoor dat je lichaam neurologisch beter gaat functioneren.

Body Boxx body boxx 7

Let’s go!

Ik volg een les Body Boxx bij J-WorXout. Deze gaat van start met een warming-up, waarbij alle bewegingen aan bod komen. Zowel om je spieren los te maken, maar ook om alvast de oefeningen een beetje onder de knie te krijgen. Tijdens Body Boxx wordt er gebruik gemaakt van drie boksbewegingen met je armen: naar voren, vanaf de zijkant en van onder. Bij alle oefeningen gebruik je je hele lichaam. Na de warming-up is het tijd om een partner te zoeken om echt aan de slag te gaan! Met je partner spreek je goed af wie de ‘trainer’ is. In de stoten die je geeft zit best wat kracht, dus het is wel zo veilig hier goede overeenstemming over te hebben. Je wisselt steeds van trainingspartner, waardoor Body Boxx echt een training is die je met elkaar doet. Op ongeveer de helft van de les is het tijd voor het ‘powernummer’. Push-ups, lunges, de spiderman en wat rugoefeningen komen aan bod, om vervolgens de bokshandschoenen weer aan te trekken.

Body Boxx 3 Body Boxx 5
Er galmen nog een aantal nummers door de sportzaal, waarbij de bedoeling is dat je alles geeft. Krachtige en snelle stoten, waardoor het zweet in druppeltjes van mijn hoofd loopt. Vervolgens wordt er nog een nummer gebruikt om buikspieroefeningen te doen en daarna is het tijd voor de cooling down.

The day after

Het eerste half uur na de les valt er niets met me te beginnen. M’n handen trillen als een malle en m’n armen zijn zwaar. Later op de avond gaat het stukken beter, maar ik vrees voor de volgende ochtend… Die valt me mee, maar in m’n armen en bovenrug voel ik zeker spierpijn! Gelukkig kan ik nog redelijk normaal functioneren en dat is precies wat ik lekker vind: het gevoel dat je goed je best hebt gedaan, maar niet zulke hevige spierpijn dat je niet eens meer van je bureaustoel af kunt komen.

Body Boxx 2Body Boxx 4

Eindoordeel

Wat een heerlijke work-out! Body Boxx is echt ideaal als je even lekker wilt knallen en zweten. Natuurlijk heb ik nog niet alle bewegingen goed onder de knie, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je de les vaker volgt, dit goed te leren valt. De les is zeer afwisselend en aan het einde van de les voel je je hele lichaam – en dat is wat we willen, toch? Hoewel boksen vaak een stoer en mannelijk imago heeft, is deze work-out geschikt voor iedereen. Doordat je steeds van trainingspartner wisselt ben je ook nog eens hartstikke sociaal bezig. Aanrader!

Welke sporten zou Katy nog meer moeten testen? Laat het hieronder weten!


Redacteur Katy Boer (26) is benieuwd wat welke sport nu écht voor je lijf doet en doet in Op sportdate met Kate onderzoek door verschillende sporten uit te testen.

Meer Op sportdate met Kate:

CrossFit
Ballet
Pole Fitness
Tacoyo
Salsadansen
Critical Alignment Yoga