Op sportdate met Kate: Hockey

katy kopfotoHoewel het in sportscholen megadruk is, je elk gewenst uur van de dag een les bootcamp kunt volgen en de cursussen voor workouts als CrossFit uit de grond worden gestampt, blijven traditionele sporten zoals hockey ook populair. En dat je er slank en strak van wordt bewijzen tophockeysters Ellen en Naomi. Tijd om het zelf te ondervinden en dus kroop ik in de huid van een hockeymeisje.

Wat is hockey?

Dat hockey een teamsport is waarbij je met een hockeystick de bal in het doel van de tegenstander probeert te krijgen, zover was ik ook. Maar dat het dragen van een gebitsbeschermer verplicht is, dat hockeyers geen kantine maar een clubhuis of paviljoen hebben en dat je bij hockey niet scoort maar dat menig moeder aan de zijlijn schreeuwt: ‘Druk een punt!!”- dat betekent dus niets meer dan “Maak een doelpunt!!”- ik had geen idee. En dus laat ik me onderdompelen in de hockeywereld.

Een hockeywedstrijd duurt twee keer 35 minuten. Afhankelijk van het niveau is er een rustperiode van vijf of tien minuten. Het spel wordt gespeeld door twee team van elk 16 spelers: 10 veldspelers, 5 reservespelers en een keeper. Bij een wedstrijd zijn er altijd twee scheidsrechters, elke scheidsrechter is verantwoordelijk voor één helft van het speelveld. Met je stick kun je de bal slaan, pushen, flatsen (de stick plat op de grond leggen en tegen de bal aanschuiven), scoupen (door de lucht passen) of stoppen. Je mag de bal alleen met de platte kant van je stick spelen en dus niet met je voet of lichaam.

Let’s go!

De les gaat van start met een aantal rondes hardlopen rondom het hockeyveld. Daarna mag ik van trainers Demko en Thomas meteen mijn hockeystick grijpen: we gaan een potje doen waarbij het vooral belangrijk is balbezit te houden. Het team is meteen fanatiek, wat aanstekelijk is. Helaas neem ik hun talent iets minder gemakkelijk over: de ballen die ik krijg aangespeeld, weet ik keer op keer op zeer gemakkelijke wijze kwijt te raken…

hockey57 hockey1
Vervolgens is het tijd voor de techniek. Het is de bedoeling dat ik de bal aanspeel op een van de andere meiden. Dit is voor mij al een hele kunst an sich, want richten met je hockeystick is makkelijker gezegd dan gedaan. De ander moet met de bal meelopen, om ‘m vervolgens weer af te spelen op mij zodat ik er vervolgens (hopelijk) voor zorg dat ‘ie in het doel terechtkomt. Een korte aanloop, de bal stilleggen, om ‘m er vervolgens dus in het doel te krijgen(!). Hoewel het niet elke keer even soepel gaat – de bal rolt te snel of ik schat mijn stick korter/langer in dan dat ‘ie is zijn slechts twee van een reeks problemen waar ik tegenaan loop -, is het wel heerlijk om even alles eruit te gooien en – proberen – te scoren. Daarna wordt de groep in tweeën gesplitst. De ene groep houdt zich bezig met het oefenen van strafcorners, ik doe met de rest van het team mee met een partijtje. Tijdens het potje wordt er vooral op gelet of alle open ruimtes worden benut en er dus ‘een punt gedrukt’ kan worden. De les wordt afgesloten met een wedstrijdje van een kwartier, waarbij het er weer net zo fanatiek aan toe gaat als bij het eerste potje.

hockey6 hockey3

Eindoordeel

Ondanks dat zowel de bal als de stick niet altijd deden wat ik zou willen en ik me daardoor meer een hockeykneusje in plaats van een hockeymeisje – misschien lag dit er ook aan dat ik niet in het bezit was van een rokje, een trainingsbroek is toch een stuk minder charmant –  voelde, vond ik de les erg leuk om mee te maken. Kijk, van de techniek heb ik weinig kaas gegeten, maar alles valt te leren.

Het spelen in een team heeft voor mij heel erg twee kanten. Het is aan de ene kant lastig, want soms zul je een kans behoorlijk verpesten. Maar aan de andere kant werkt een teamsport ook aanstekelijk, word je aangestoken door je teamgenoten om net even een stapje harder te lopen en is het ontzettend gezellig om met z’n allen sportief bezig te zijn. Dat, en de derde helft natuurlijk, is zeker wat waard!

Mag ik nu ook mee naar een hockeyfeest?


Redacteur Katy Boer (26) is benieuwd wat welke sport nu écht voor je lijf doet en doet in Op sportdate met Kate onderzoek door verschillende sporten uit te testen.

Meer Op sportdate met Kate:

CrossFit
Ballet
Pole Fitness
Tacoyo
Body Boxx
Critical Alignment Yoga
Salsadansen
Gladiator Workout

Welke sporten zou Katy nog meer uit moeten testen? Laat het hieronder weten!