Op sportdate met Kate: Salsadansen

salsadansen

katy kopfotoIn een ver verleden heb ik me nog weleens gewaagd aan streetdance-achtige lessen, maar tegenwoordig kom ik met mijn dansmoves niet verder dan de kroeg of een festival. Tot nu.

Sinds ik verschillende sporten uittest voor Op sportdate met Kate probeert collega Jessica – naast online redacteur ook salsalerares – mij over te halen voor een les van deze temperamentvolle dans. Hoogste tijd dus om me daar eens aan te wagen! Omdat salsa een stuk makkelijker danst met partner, sleep ik mijn vriend mee naar de workshop van Union Salsa Dance Company.

Wat is salsa?

Salsa is een van oorsprong Cubaanse dans, die wordt gedanst door paren. Salsa kenmerkt zich niet door een vaste volgorde waarin wordt gedanst, maar de choreografie wordt bepaald door de man. Hij bepaalt welk figuur er wanneer wordt gedanst en leidt de vrouw hierin. Salsadansen staat bekend om de vele draaien die in de dans voorkomen. De danspassen in salsa zijn onderverdeeld in 8 tellen, verdeeld over twee maten van 4 tellen. Op de vierde en achtste tel wordt meestal een tel rust ingelast.

Let’s go!

De workshop – die zowel door Jessica als mannelijke dansleraar Cenydd wordt gegeven – begint met een korte uitleg van de danshouding. De man houdt met zijn linkerhand de rechterhand van de vrouw vast, en zijn rechterhand gaat naar haar rug. Mijn hand gaat vervolgens naar de schouder van mijn danspartner. Zodra alle paren goed staan, is het tijd om te gaan bewegen! We beginnen met de merengue, een eenvoudige dans die wat wegheeft van de salsa, om ons er een beetje in te laten komen. We oefenen het ritme, doen wat verschillende draaien en leren de ‘sombrero’, een figuur waarbij je elkaar aan de handen vasthoudt, om elkaar heen draait en je armen achter elkaars hoofd beweegt. Met een beetje fantasie lijkt dit figuur op een heuse sombrero.

salsa 1 salsa 32
Vervolgens is het écht tijd voor de salsa! Maar niet voordat we van danspartner zijn gewisseld: salsa is immers een sociale dans en door te dansen met verschillende partners leer je alleen maar meer. Het wisselen gaat dan ook de hele les door. We beginnen met de basis (ook wel mambo genoemd), waarbij de man met zijn rechterbeen naar voren stapt en vervolgens met links naar achteren. De vrouw doet precies het tegenovergestelde. Vervolgens is de rumba aan de beurt, waarbij je een stap opzij doet – juist, weer tegenovergesteld van elkaar. Daarna leren we de cumbia, waarbij je naar de zijkant uitstapt. Voor de vrouw is dit hét moment om haar charmes in de strijd te gooien. Van je arm hoog in de lucht, tot sexy achter je hoofd of in je zij, tijdens deze beweging mag zij haar moment pakken. De passen gaan me allemaal redelijk af, maar de sensuele bewegingen voelen allesbehalve natuurlijk… Tenslotte leren we nog wat combinaties waarbij de zojuist geleerde passen en verschillende draaien aan bod komen. De les wordt afgesloten met de bachata, een meer romantische en rustige dans.

salsa 5 salsa 4
Na de workshop is er de mogelijkheid zelf te dansen. Terwijl wij als muurbloempjes langs de kant staat – het is ons nét een niveautje te hoog – dansen andere paren erop los. Draaien, zwieren, stappen: het gaat er zeer swingend aan toe. Uiteindelijk word ik door leraar Cenydd de dansvloer opgesleurd, waar ik de net geleerde passen in praktijk mag brengen. Ik merk dat ik nog veel moet nadenken en me nog niet erg goed door hem laat leiden, maar het is zó leuk om te doen!

Eindoordeel

Wie denkt dat salsadansen geen sport is, heeft het mis! Kijk, in mijn geval komt er geen zweet aan te pas – warm heb ik het overigens wel – maar wanneer je gevorderd bent kan deze drukke dans je zeker uitputten. Leuk aan salsadansen is dat je het samen doet en het daardoor een gezellige bezigheid is, waarbij je ook nog iets uitvoert. Verder bevalt het sociale gedeelte van salsa me erg goed! Het is leuk om te zien hoe tijdens het ‘salsafeestje’ na de workshop, iedereen met elkaar danst.

Jessica, wanneer geef je ons weer een lesje?

salsa 8 salsa 3


Redacteur Katy Boer (26) is benieuwd wat welke sport nu écht voor je lijf doet en doet in Op sportdate met Kate onderzoek door verschillende sporten uit te testen.

Meer Op sportdate met Kate:

CrossFit
Ballet
Pole Fitness
Tacoyo
Body Boxx
Critical Alignment Yoga