Oude modellen zijn hot

Carmen Dell’Orefice

Weg met jong, strak en nep! De wereld is klaar met 18-jarige modellen die op alle mogelijke manieren gephotoshopt worden. Steeds vaker kiezen de grote modemerken voor rimpels en vijftig tinten grijs haar. ‘Old is the new naked’, als we de mode-experts mogen geloven.

De nieuwste cover van het Amerikaanse New You Magazine bevestigt de trend die ons al een tijdje opvalt: oude modellen zijn hip. De voorkant van het blad wordt gesierd door Carmen Dell’Orefice, een oud-model dat afgelopen juni haar 83ste verjaardag vierde. Met haar witte haren en trotse uitstraling weet ze alle aandacht te trekken. Fuck age, wij houden van Carmen!

Geliefd

De 83-jarige is niet de enige oudere dame die onlangs schitterde als model. Zo was Helen Mirren (68) te zien in een reclame van L’Oreal , werd Joan Didion (80) het gezicht van modemerk Céline en zagen we de 65-jarige Twiggy als gezicht en ambassadeur van L’Oreal Professionel. Daarnaast verscheen Charlotte Rampling (68) in advertenties van het cosmeticamerk Nars, werd Jessica Lange (65) het nieuwe gezicht van Marc Jacobs Beauty en heeft de 93(!)-jarige Iris Apfel het druk met haar werk voor modemerk Kate Spade en sieradenmerk Alexis Bittar. En dat allemaal binnen zes maanden.

Joan TwiggyIris Apfel
V.l.n.r.: Joan Didion, Twiggy en Iris Apfel

Cool is het nieuwe sexy

“De afgelopen jaren zijn we van hot via sexy en trashy naar cool gegaan”, vertelt creative director Alice Ericsson van Grey Advertising. “En om cool te zijn heb je persoonlijkheid nodig, of dat nou komt door  de rimpels of door de boeken die je hebt geschreven.”

Behoefte aan realisme

Blogger Ari Seth Cohen ziet de trend ook. Op zijn blog Advanced Style post hij foto’s van fashionable ouderen in New York. Dagelijks krijgt hij emails van jonge vrouwen die niet kunnen wachten om zoals hen te zijn. Volgens Cohen zorgt het zien van een zelfverzekerde, trendy vrouw van 80 jaar niet alleen dat je verlangt naar wat zij dragen, maar ook naar wat zij zijn. “De voorkeur voor oudere modellen kan komen doordat alle babyboomers nu oud beginnen te worden. Zij worden overladen door jonge modellen die hen kleding proberen te verkopen, terwijl ze de leeftijd van hun dochters hebben. Deze vrouwen zien liever iets realistisch.”

Cindy Crawford

Ook topmodel Cindy Crawford (48) bewees dat egaal en strak niet meer de voorwaarden zijn. De moeder van twee kinderen verscheen vorige week ongeretoucheerd in de Amerikaanse Marie-Claire. “It is real, it is honest, and it is gorgeous”, aldus Marie-Claire. Wij kunnen alleen maar zeggen: AMEN.

Beeld: Getty Images

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.