Paniek: de chocolade raakt op!

chocolade

Slecht nieuws voor chocoladeliefhebbers: we eten zoveel chocolade dat er tekorten ontstaan.

Het is herfst, we drinken chocolademelk na een wandeling in het bos of op het strand, of ehhh… misschien ook wel zonder die wandelsessie. Misschien at je gister of vandaag nog wel een stuk chocola of een chocoladepepernoot. En over een twee weken is het weer tijd voor chocoladeletters! Hartstikke lekker allemaal maar het ziet ernaar uit dat we in 2020 met een chocoladetekort te kampen zullen hebben, dat meldt de internationale Cacao organisatie.

Populair goedje

Er wordt ingeschat dat volgend jaar de vraag naar chocola met nog 2,1 procent zal stijgen in vergelijking met dit jaar. Fabrikanten schatten in dat er zo’n 7,3 ton van het goedje verkocht zal worden. Vorig jaar werd er door chocoladeliefhebber 70.000 ton meer chocola gegeten dan er werd geproduceerd in datzelfde jaar. Die  groei komt bijvoorbeeld door landen als China waar chocolade vrij plotseling een populair product is geworden. In de afgelopen tien jaar zijn de chocoladeverkopen meer dan verdubbeld. Ook wordt er meer pure chocolade gegeten en daar zit per reep natuurlijk meer cacao in.

Boer zoekt regen

Zeventig procent van de cacao wordt geproduceerd in West-Afrika, een belangrijke factor hierbij is regen. Maar door droogte waren er magere oogsten. Hierdoor wordt verwacht dat het tekort op zal lopen tot 100.000 ton dit jaar. Wetenschappers proberen nu een nieuwe soort cacao te produceren die minder gevoelig is voor klimaatveranderingen of bijvoorbeeld schimmels die een oogst verpesten. En los daarvan is het de vraag of het überhaupt hetzelfde zal smaken.

Chocolalalalalala!

Geniet voor de zekerheid dus zolang het kan nog van de chocola die er is. Dit zijn een paar goede redenen om dat volop te blijven doen:
– Chocola verlaagt stress;
– Vrouwen die elke week een of twee kleine porties chocola eten hebben minder kans op hartfalen, dat blijkt uit Zweeds onderzoek;
– Onderzoekers ontdekten dat het drinken van chocolademelk ervoor zorgt dat bloed naar een bepaald deel van de hersenen wordt gepompt, dit geeft een boost van 2 tot 3 uur waardoor je beter gaat presteren en intelligenter bent;
– Chocolade maakt vrolijk en ontspannen door de hormonen die vrijkomen als we het eten.

Beeld: 123RF