PMS, emotioneel eten en eetstoornissen?

pms

Heb jij tijdens je PMS fase last van emotioneel eten? Volgens onderzoekers kan dat gevaarlijk zijn…

Tijdens je cyclus gaan je hormoonlevels behoorlijk op en neer. De dagen voordat je ongesteld wordt zorgen deze er bij veel vrouwen voor dat ze zin hebben in dingen als chocolade, ijs en vet eten. Maar nu blijkt uit onderzoek dat sommige vrouwen zich zo schuldig voelen over deze natuurlijke cravings dat ze een eetstoornis kunnen ontwikkelen.

1100 calorieën extra

Dat we meer eten voor onze menstruatie komt door progesteron en oestrogeen. Volgens de onderzoekers eten we meer in voorbereiding op een zwangerschap maar de schommelingen in de hormoonspiegel zorgen er ook voor dat vrouwen meer emotioneel gaan eten in reactie op negatieve emoties. Zelfs vrouwen met een normaal gewicht verhogen hun voedselinname met meer dan 1100 calorieën per dag tijdens hun PMS, en die extra calorieën komen grotendeels uit koolhydraten. Dit bleek uit een onderzoek in 2010.

Negatieve emoties

Uit de nieuwe studie kwam naar voren dat vrouwen niet alleen meer eten maar in die periode van de maand ook meer bezig zijn met hun lichaam en lichaamsbouw. Er werkten 352 vrouwen van 15 tot 25 jaar mee aan het onderzoek. Als onderdeel van de studie werd er aan de vrouwen gevraagd om bij te houden in hoeverre ze gedurende de maand bezig waren met hun lijf, gewicht en emotioneel eten. Er kwam duidelijk naar voren dat er een piek is op de dagen voor en tijdens de menstruatie.

Cultuurbewust

Door dit hyperbewustzijn kunnen sommige vrouwen symptomen van een eetstoornis ontwikkelen. De onderzoekers denken dat dit komt doordat vrouwen leren om gewichtstoenames doodeng te vinden. “In onze cultuur hebben we de neiging het negatief te bekijken als een vrouw meer gaat eten, zelfs als er een biologische en evolutionaire reden aan ten grondslag ligt,” zegt Professor Kelly Klump van Michigan State University. In vervolgonderzoek zal gekeken worden welke andere factoren bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd eetstoornissen kunnen veroorzaken.

Bron: Daily Mail
Beeld: 123RF