Powerdrankjes: liever lui dan gezond?

Om me heen zie ik steeds meer mensen ze drinken. Powerdrankjes. Fruit- en groentesapjes uit hun slow juicer, of lekker decadent gehaald bij de sapjesbar.

Soms met een extra shot tarwegras of dot eiwitpoeder. Zelf ben ik ook fan. Maar vaak te lui.

Drie jaar geleden kocht ik een prachtige sapcentrifuge van Philips. Een groot, log ding, dat zich vastzoog aan mijn aanrecht met angstaanjagend sterke zuignappen. Eenmaal aangezet, rammelde en trilde het ding zo hard, dat ik bang was dat m’n plafond ook een banana wheatgrass treatment zou krijgen. De bak voor pulpafval vulde zich bij het persen al snel, de beker voor het Heilige Sap ging wat minder hard.

Hele appels erdoorheen
Enfin, als je het eenmaal onder de knie had, kon je in een paar minuutjes een lekker sapje persen. Appels bleek ik in z’n geheel er doorheen te kunnen duwen – wel zo efficiënt. En het leuke is: je kunt er een hoop dingen in gooien die je normaliter niet zo lekker vindt. Rauwe broccoli, spruitjes, bleekselderij, gember, spinazie… Ik ben zelf bijvoorbeeld echt geen bleekselderij-fan, maar in een sapje vind ik het heerlijk fris. Ideaal om zo een hoop gezonde vitamines binnen te slurpen.

Luie afwasser
Okee, het persen ging steeds beter. Maar o, wat vond ik het vervelend om het kreng schoon te maken. Let wel: ik had toen nog geen vaatwasser. Na elk onderdeeltje afgewassen en gedroogd te hebben, had ik eigenlijk alweer trek in een nieuw sapje. Later, toen ik wel de trotse bezitter was van een afwasmachine, bleek de helft er toch niet in te mogen en was het alsnog soppen geblazen.

Portemonnee roept au
Toen ik een sapjesbar om de hoek ontdekte, sprong ik een gat in de lucht. Versgeperste sapjes terwijl je wacht, zelfs met extra’s als spirulina en tarwegras (dat ik zelf vaak niet in huis haal). En lekker! Maar oeps: ik was per bekertje vaak al bijna vijf euro kwijt. Ik healthy, maar voor m’n portemonnee een stuk ongezonder.

Goed voornemen
Ik weet niet of het aan januari-we-doen-massaal-aan-goede-voornemens ligt, maar ik zie ze opeens weer overal opduiken: green smoothies, sojasapjes en detoxshakes. Menig lifestyleblogger schijnt ze elke ochtend braaf te maken, en ook tijdschriften brengen ze aan de man (lees: vrouw) alsof het koffie to-go’s zijn. Zal ik m’n trouwe apparaat toch maar weer eens afstoffen? Krijg ik wellicht nog spierballen van het afwassen. Goed voornemen!

Foto: eigen bezit