Senaat in Alabama neemt nieuwe abortuswet aan: celebs uiten verbijstering

Onze monden vielen wagenwijd open bij het horen over de nieuwe abortuswet die in Alabama van kracht gaat. Daar wordt het plegen van vrijwel alle abortussen per januari 2020 verboden. Zélfs als de vrouw in kwestie zwanger is geraakt bij een verkrachting.

Veel mensen zijn ontsteld over de nieuwe wet die vrijwel alle abortussen verbiedt. Alleen als de gezondheid van de vrouw in het geding is, is het afbreken van een zwangerschap toegestaan. Zelfs na verkrachting of incest is abortus verboden. Vanmorgen is bekendgemaakt dat de nieuwe wet door de senaat is aangenomen.

‘Niet één baarmoeder’

Van de 33 senatoren stemden er 22 voor de nieuwe wet. Alyssa Milano verbaast zich – zeer terecht – vooral over het feit dat het allemaal mannen zijn. ‘Niet één baarmoeder. NIET ÉÉN BAARMOEDER’, twittert ze. De actrice riep eerder deze week zelfs op tot seksstaking. ‘Totdat wij vrouwen de wettelijke controle over ons eigen lichaam terugkrijgen, kunnen we niet riskeren zwanger te worden.’

Sterren protesteren

Ook andere sterren uiten hun ongenoegen. Zanger John Legend schrijft op Twitter: ‘Deze senatoren voeren een oorlog tegen vrouwen en hun recht om zelf beslissingen te nemen over wel of niet voortplanten. Dit is verschrikkelijk.’ Avengers-acteur Chris Evans benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen stemmen. ‘Het is absoluut ongelofelijk.’

Sprankje hoop?

Het enige wat de nieuwe wet nog in de weg kan staan, is dat gouverneur Kay Ivey het recht heeft om de wet te weigeren. Die kans is echter klein, want de Republikeinse gouverneur staat er om bekend dat zij fel tegenstander is van abortus.

In steeds meer Amerikaanse staten gelden strenge abortuswetten. Zo is het in Iowa en Georgia strafbaar abortus te plegen als de hartslag van de foetus te horen is. Het Hooggerechtshof oordeelde in 1973 dat vrouwen het recht op abortus hebben. Maar nu er een conservatieve meerderheid in dat hof zit, hopen tegenstanders van abortus een nieuwe uitspraak te kunnen krijgen van deze hoogste rechters.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.