Shoppen voor de feestdagen? Daar word je gelukkig van!

Shoppen

Met de kerstdagen voor de deur is de kans groot dat je je vandaag of morgen aan de sjokkende massa in de winkelstraten gaat wagen. En geloof het of niet maar het is goed voor je mood. Drie wetenschappelijke redenen waarom shoppen gelukkig maakt.

Verzachtende werking

Als je verdrietig of down bent, geeft shoppen veertig keer meer dan andere activiteiten een gevoel van controle en dit heeft een verzachtende werking op het verdriet. Onderzoekers denken dat het uitkiezen van items en keuzes maken tussen verschillende dingen het gevoel van persoonlijke controle herstelt waardoor eventuele verdrietige gevoelens naar de achtergrond verdwijnen. Kijken en niet kopen, heeft niet hetzelfde effect. Je moet daadwerkelijk iets uitkiezen en afrekenen.

Ervaringsdeskundige

Hartstikke leuk een ‘gewoon’ cadeautje, maar het geven van een ervaring heeft een grootser effect. Denk aan een concert, een expositie, een yogaklas of als je wat meer te besteden hebt, een weekendje weg. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen gelukkiger worden van wachten op het ervaren van iets dan van materiële spullen. Een ervaring cadeau krijgen werkt langer door en de happy vibes nemen toe na het krijgen van het cadeau. Dit is heel anders bij andere soorten cadeautjes. Hier worden mensen in eerste instantie wel gelukkig van maar dat gevoel neemt weer af. Wat wel invloed heeft is hoe iemand naar materialistische dingen kijkt. Kijk je bijvoorbeeld naar de prijs van een cadeau of naar de ervaring die je er uit kan halen? In het tweede geval blijf je er langer tevreden mee.

Ga voor luxe

Kiezen voor cadeaus met een luxe gevoel zorgen voor een good vibes boost. Dat betekent niet dat je meteen bakken met geld moet uitgeven maar een zorgvuldig uitgekozen doosje chocolade of een mooi boekje hebben een positieve uitwerking. Hele dure aankopen lijken vaak gelukkig te maken maar dat is niet het geval. Het denken aan dure dingen is waar mensen gelukkig van kunnen worden, de daadwerkelijke aankoop niet. Dat hele mooie jurkje wordt na een tijdje gewoon een jurkje, als je het koopt. Keep that in mind…

Beeld: 123RF