Sporten met spierpijn, ja of nee?

sporten met spierpijn

Aan het begin van elke week plan ik welke dagen ik wil en kan sporten. Wanneer heb ik zin om mezelf naar de sportschool te slepen en wanneer heb ik gezellige etentjes, borrels of andere afspraken in mijn agenda staan. Het komt dan weleens voor dat ik drie dagen achter elkaar in de sportschool gepland heb, maar dat ik na dag 2 zoveel spierpijn heb dat in en uit de auto klimmen al een heel gebed is. Vaak breng ik dan toch nog een bezoekje aan de sportschool of trek ik mijn hardloopschoenen aan voor een rondje. Maar of dat zo verstandig is voor mijn spieren?

Sporten met spierpijn; lekker is anders, maar is er daarnaast nog een reden om het niet te doen? Of juist wel, want ik heb ook vaak gehoord dat ik mijn spierpijn ‘eruit moet sporten’. Ik leg mijn vragen voor aan personal trainer Marc Hogervorst.

Vergeet je rust niet

Als je veel sport, is het ook belangrijk om veel rust te houden. Het herstellen van je spieren duurt namelijk gemiddeld twee tot vijf dagen. “Hoe intensiever je training is, hoe langer je rust moet houden. Als je de ene dag squats uitvoert met een halter van 20 kilo in je nek en de derde dag krijg je je billen met geen mogelijkheid omhoog, dan weet je dat je spieren nog niet zijn hersteld,” legt Marc uit. “Een rustdag is dan wel op z’n plaats.” Een niet al te heftige cardiotraining ter ontspanning is ook prima, maar: “als je vet wilt verbranden heeft dit absoluut geen zin.” Mijn rondje hardlopen kan ik volgens Marc sowieso beter laten voor wat het is – of ik nu spierpijn heb of niet. “Met hardlopen creëer je geen grote bewegingsuitslag, maar je zorgt er wel voor dat je veel gewicht op je gewrichten krijgt. Met elke stap die je zet, krijg je 3 tot 8 keer je lichaamsgewicht op je gewrichten en daar is je bindweefsel simpelweg te zwak voor. Je kunt dan beter HIT (High Intensive Training) gaan doen of een sprintje trekken.” Tijdens HIT wissel je oefeningen met hoge en lage intensiteit met elkaar af. Een training duurt meestal 15 tot 30 minuten.

Eiwitten to the rescue

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van spierpijn, is het verstandig om eiwitten te eten na je work-out. “Door eiwitten te eten na je sportsessie, vul je de afvalstoffen van je spieren aan. Hoe minder afvalstoffen je hebt, hoe minder spierpijn.”
Een work-out ziet er voor iedereen anders uit. Als je sport om af te vallen, train je waarschijnlijk meerdere keren per week full body, zodat je over je hele lichaam verbranding creëert. Train je om meer spiermassa te krijgen, dan is het makkelijker om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van je spierpijn. “Wil je spiermassa creëren, train dan met een splitschema. Je traint dan de ene dag bijvoorbeeld je onderlichaam, de dag erna je schouders en rug en tijdens je volgende training je armen en buik. Je kunt dan gedurende de week meerdere oefeningen doen omdat je tijdens de dag dat je je bovenlichaam traint, geen last hebt van je spierpijn in je billen van de dag ervoor.”