Stoppen met roken? Dit is voor vrouwen het beste moment

stoppen met roken

Voor vrouwen is het moeilijker om te stoppen met roken, dat ontdekten een stel wetenschappers. Zo kies je wanneer je je laatste hijs neemt.

Natuurlijk is het voor iedereen moeilijk om te stoppen met roken. Maar uit onderzoek blijkt dat het voor vrouwen een nog grotere uitdaging is door hun cyclus. De veranderingen in hun hormoonbalans maken het lastiger om door te zetten als ze proberen te stoppen met roken. Wetenschappers ontdekten dat vrouwen de grootste slagingskans hebben als ze vlak voor hun ongesteldheid stoppen. Een slechter moment is direct na de menstruatie in de zogenaamde folliculaire fase, dit is de fase voor de ovulatie waarin de eicel rijpt.

Mannen vs Vrouwen

Het onderzoek werd gedaan door de University of Montreal. Er werden 34 mannen en vrouwen gevolgd die meer dan vijftien sigaretten per dag roken. Ze moesten vragenlijsten invullen maar er werd ook gebruik gemaakt van MRI-scans tijdens tests waarbij ze naar afbeeldingen moesten kijken die de behoefte om te roken zou aanzwengelen. De vrouwen die meewerkten werden op twee verschillende momenten tijdens hun menstruatie getest en hun progesteron en oestrogeen waarden werden bijgehouden.

Verslavingsgevoelig

“Hormonale afname van oestrogeen en progesteron versterken mogelijk de ontwenningsverschijnselen en verhogen de activiteit van neurale circuits die in verband worden gebracht met verlangen,” zegt professor Mendrek. Volgens de professor is er een heel duidelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen als het gaat om stoppen met roken. Zo werden er eerder ook tests gedaan met ratten. “Vrouwelijke ratten raken sneller verslaafd en zijn bereid harder te werken voor dezelfde hoeveelheid van de dosis.” Er is wel een kanttekening: stress, angst en depressie zijn waarschijnlijk de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Maar als je wil stoppen met roken kan het natuurlijk geen kwaad deze onderzoeksresultaten mee te nemen.

Bron: Daily Mail
Beeld: iStock