RIVM: Kinderen vaker gebeten in hoofd of nek door teek

teek

Verdoven, eruit trekken of toch eruit draaien. Ik heb het natuurlijk over de teek. Het beestje (zeg maar gerust parasiet) bijt zich bij kinderen graag vast op het hoofd en in de nek. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en Wageningen op de eerste dag van de week van de teek.

Lees ook: Kelly werd plussizemodel ‘dankzij’ Lyme

Bij volwassenen bijt het zes-potige bloedzuigertje zich vooral op de benen vast. Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Door vaker te controleren in de nek en onder het hoofdhaar van kids, kan dit voorkomen worden.

Hoofd en nek

Onderzoekers hebben zo’n 2000 tekenbeetmeldingen uit 2019 en 2020 onderzocht, verdeeld over volwassenen en kinderen. In totaal 32 procent van alle beten bij kinderen waren in het hoofd of nek. Het hoofd en de nek van de volwassenen is met 3 procent blijkbaar veel minder ‘lekker’ voor de teek. Ongeveer 30 procent van alle gemelde tekenbeten in 2020 werd in de tuin opgelopen.

Een ander vervelend gebied waar de teek ook wel eens neerstrijkt, is de schaamstreek. Maar gelukkig komt dit niet zo vaak voor: 7 procent bij kinderen en 9 procent bij volwassenen. En dat is dan wel weer een klein gelukje. Want als het insect daar bijt, wordt ie veel later dan gemiddeld ontdekt en dus verwijderd. Onderzoekers roepen daarom op om het hele lichaam te controleren, want tja het is toch echt zo: het tekenseizoen is weer begonnen (bah).

Warmere periode

“Dit jaar zagen we half februari, tijdens een warmere periode, het aantal tekenbeetmeldingen al iets oplopen. Het tekenseizoen is dus alweer begonnen”, aldus knappe kop Kees van den Wijngaard, van het RIVM. “Op dit moment is het aantal meldingen aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Als het weer wat beter wordt verwachten we een toename. Ben je in het groen geweest, controleer daarna dan je hele lichaam op tekenbeten.”

Bij de kop vastpakken

Een boswandeling gemaakt en een niet zo vriendelijke vriend meegenomen? Een teek verwijderen doe je volgens het RIVM op deze manier: pak de teek met een puntig(!) pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig (rustig dus!) uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat -gelukkig- ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Weten we dat ook weer!

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: ANP, RIVM / Beeld: Getty
Viva's Naomi (28) droomde ooit van een glansrijke carrière als actrice, maar heeft uiteindelijk gekozen voor journalistiek. In haar vrije tijd staat ze graag haar vrouwtje in de sportschool. Is een te grote dierenvriend (bus gemist omdat ze een kat aaide) en heeft een zwak voor roze koeken. En dan vooral in combinatie met Netflix en haar beste vriendinnen.