Telefoons van tafel!

Ik ben een internetmeisje. Een digifan. Een social media fanaat. Een fervent blogster. En ik beken: mijn handen gaan jeuken als mijn mail dreigende getalletjes in een eng rood cirkeltje bij het icoontje plaatst.

Ja, dat is overdreven – je mag zuchten –, maar daar gaat deze blog niet over. Nee, deze blog dient twee doelen: ten eerste een stok achter de deur voor mezelf, en ten tweede als goedbedoeld advies voor eenieder die leest. Je mag er mee doen wat je wilt, maar dan heb ik in ieder geval mijn hart gelucht.

Negeer de tjilpende twittervogels
Het is eigenlijk heel simpel. Ik zal het kort proberen te houden. Okee, gaat -ie dan… HAAL JE TELEFOON VAN TAFEL ALS JE MET IEMAND ZIT TE ETEN! Met je geliefde, met je vriendinnen, met je gay-best-friend, met je schoonouders, voor mijn part als je met je vervelende overbuurvrouw dineert. We hebben de godganse dag onze telefoons aan, whatsapp op ‘online’, de Twitterfeed pingelend als tjilpende vogeltjes boven ons… maar soms is het genoeg. En dat ‘soms’ is definitely van toepassing als je met mensen aan het dineren bent. Als je aan het praten bent met iemand sowieso, maar onder het eten helemaal. Eten is er om van te smullen, zeker als je niet thuis op de bank zit met een kom instant noodles. Je BlackBerry is geen passend bijgerecht bij een bietensoep.

Restaurateurs kennen deze ‘trend’ overigens maar al te goed. Sommige horeca-ondernemers willen er zelfs een stokje voor steken en voeren speciale kortingsacties in voor eenieder die zijn smartphone inlevert bij binnenkomst.

Geniet eens van je maaltje!
Ik geef toe: soms is het moeilijk. Soms wil je echt even je prachtige bord coq au vin delen met je Instagramfans. Soms bliept je Whatsapp-groepschat (of zeventig keer) en wil je even weten welke vriendin het nu met wie doet (wie, hij?!). Maar echt: dit kan wachten. Er is één uitzondering, en dat is als er Iets Heel Ergs is gebeurd, maar dat laat echt niemand weten via een chatdienst (mag ik aannemen). Voor de rest: negeer je telefoon, zet hem op stil en keer ‘m om (dag stom knipperend knopje) of stop hem in je tas. Geniet van je eten. Proef wat je voorgeschoteld krijgt. Maak een compliment aan de chef of schenk je vriendin even wat wijn bij.

Voilà, de oplossing
Lijkt lastig om vol te houden? Valt mee. De oplossing is eigenlijk heel simpel, zelfs voor smartphoneverslaafden die hun Facebook-status als heroïnenaald zien. Ga een keertje, tussen een gang door of na het toetje, naar het toilet en check in één minuut de belangrijkste dingen. Heeft niemand last van en heb jij je shotje gehad. Ben je in gezelschap van lotgenoten en zitten jullie echt allemaal met samengeknepen billen, spreek dan op een vast tijdstip af dat jullie allemaal, heel even, wat updates mogen ophalen.

De clou
En nu komt de clou. Als je de hele avond hebt zitten wiebelen op je stoel, smachtend en wachtend op het moment dat je die verdomde iPhone uit je tas mag pakken, en het is eindelijk zo ver… dan is het resultaat vrijwel altijd saai. Alle tweets gaan over een saai SBS-programma (ja, ze springen van een duikplank en ja, er is niets aan), het envelopje van je mailprogramma is rustgevend blauw en er heeft zelfs niemand aan je gedacht op Whatsapp. Goh. Wilde je daar nu die heerlijke chocoladesoufflé koud voor laten worden?

Foto: eigen bezit