Thailand: een foodie walhalla

95645a049c2211e297bf22000a1f9263_7

Afgelopen week werkte ik niet in mijn Amsterdamse kantoor in de kou, maar verhuisde ik mijn lijf én laptop voor een paar dagen naar het zonnige Thailand.

Daar tikte ik niet alleen mijn stukken voor Culy.nl door en werkte ik mijn mail bij, maar ging ik vooral op pad om verslag te doen van alle culinaire verrassingen. Thailand was nog onontgonnen terrein voor mij, Bangkok een compleet nieuwe stad. Ik kon niet wachten om daar kennis mee te maken.

Prachtige tegenstellingen
Oh boy
, wat heb ik genoten. Wat een kleuren, geuren, smaken en indrukken kwamen er op me af! Van hypermoderne shoppingmalls in hartje Bangkok tot provisorische kookschooltjes op het ‘platteland’ van Amphawa, anderhalf uur buiten Bangkok. Dit land bleek zoveel verschillende sferen te herbergen: van druk tot kalm, van spicy tot mild. En de mensen: altijd vriendelijk, altijd lief, altijd behulpzaam. We raasden met busjes door mierennest China Town, maar voeren ook ontspannen in een traditionele klong-boot door de Thaise mangrove. Prachtige tegenstellingen.

Smaakmakers
Ik maakte kennis met de échte Pad Thai, loeihete pepertjes en allerhande lokale vruchten. Ook leerde ik zelf koken zoals de Thai dat doen; relaxed, in de volle zon, met een dampende wok als belangrijkste wapen. En met héél veel specerijen en andere smaakmakers: van kokos tot sereh, van lime leaves tot vissaus. Thais koken blijkt vooral doen, durven, en niet bang zijn voor veel smaak. Ja, mijn tong is zeker op de proef gesteld: bij sommige gerechten kwam het stoom me uit de oren. Ook dan komt die bekende Thaise glimlach om de hoek kijken (en voelde ik me een enorme aansteller!).

Jullie Thaise belevenissen
Al mijn bevindingen en recepten zijn hier op mijn site te vinden. Ik ben benieuwd wie van de Viva-lezers ook in Thailand is geweest, en vooral: wat jullie favoriete culinaire belevenis was? Ik hoor het graag, al was het alleen maar om mijn heimwee te stillen.

Foto: eigen bezit