Thee drinken tegen baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker

Ben je gek op thee? Prima bezig. Thee is niet alleen een lekker begin van de dag maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Wat een bak koffie in de ochtend doet voor de een, doet thee voor de ander. Maar thee blijkt meer dan alleen een goede manier om wakker te worden. Volgens onderzoekers biedt het bescherming tegen baarmoederhalskanker.

Theeleut?

Wetenschappers van de University of East Anglia onderzochten dertig jaar lang bijna 172 duizend vrouwen in de leeftijd van 25 to 55 jaar. Ze ontdekten dat de vrouwen die meer flavonolen en flavanonen binnen kregen, antioxidanten die in thee en citrusvruchten zitten, 31 procent minder kans hebben baarmoederhalskanker te ontwikkelen dan vrouwen die de minder van dat type antioxidanten consumeren.

Juice master

Elke vier jaar verzamelden de onderzoekers gegevens over de voeding van de vrouwen die meewerkten aan het onderzoek. De belangrijkste bronnen van flavonolen waren zwarte thee (31%), uien (20%) en appels. En de belangrijkste bronnen van flavanonen waren citrusvruchten (36%) en sappen van citrusvruchten (63%). Flavanoïden –de verzamelnaam voor flavonolen en flavanonen- zitten in planten en het vermoeden bestaat dat deze stoffen ontstekingsremmend werken.

Wijntje?

In Nederland wordt per jaar bij zo’n 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. In tegenstelling tot veel andere vormen van kanker zijn de vrouwen met baarmoederhalskanker relatief jong: 30 tot 45 jaar is de grootste risicogroep.
Twee koppen zwarte thee per dag zou genoeg zijn om jezelf een beetje extra bescherming te bieden. Maar het stofje zit ook in wijn. Nou is dat wellicht ’s ochtends not the way to go, maar prima bij het avondeten.

Beeld: 123RF
Bron: Medical News Today en RIVM