Tosti Mexicaanse stijl

Omdat zonnestralen staan te trappelen om te beginnen aan de tropische hitte van volgende week, vandaag een zonnig recept. Tosti’s, maar dan anders.

Snacktime
Het is weekend, ik zit op de bank en drink er een drankje bij. Ik weet dat het moment komt, maar ik zit zo lekker en wil eigenlijk niet opstaan. Vriend ligt ook languit dus gaat het sowieso niet doen. De mentale afweging speelt zich herhaaldelijk af in mijn hoofd: blijven zitten of een snackje maken? Uiteindelijk wordt het dat laatste. Want niets is zo lekker als ’s avonds op de bank liggen met een late night snack. Brood met van allerhande smeersels, worst, kaas, olijven, popcorn, ijs, quiche, taart of bitterballen. Ook al heb je geen honger. Ik kan het iedereen aanbevelen. Maar, aan het rijtje wil ik toevoegen: quesadillas (dat is Mexicaans, mensen).

Mexicaanse tosti
Ik at quesadillas voor het eerst bij een Mexicaanse vriendin en vond het meteen een werelduitvinding. Het is namelijk niet gebonden aan één soort vulling (ofwel: je hoeft het recept niet helemaal te onthouden/kennen/volgen) én het is in 15 minuten klaar. Ik maak het meestal als ik alleen thuis ben, geen zin heb om te koken en snel op de bank voor de tv wil zitten. Met in m’n hand (yes,  met je handen eten!) een stuk quesadilla en in de andere hand de afstandbediening. Maar eet het vooral samen met anderen, want volgens mij is de quesadilla nog een beetje (te) onbekend en onbemind. En dat terwijl het eigenlijk een Mexciaanse versie van onze doodgewone tosti is. Proberen en variëren dus!

Quasadilla’s, snack voor vier personen (avondeten voor twee)
Lekker met zure room

Nodig
Voor de guacamole
•    2 avocado’s, gehalveerd en ontpit
•    1 in dunne reepjes gesneden (ontpitte) tomaat
•    Paar druppels Tabasco (of 1/2 rode peper in reepjes, zonder zaadlijsten)
•    Sap van een limoen
•    2 gesnipperde sjalotjes
•    1/2 teen knoflook, geperst
•    Mespunt zout

Voor de zure room
•    Optie 1 kopen in de supermarkt (snel en makkelijk)
•    Optie 2 zelf maken (zie recept van Moeder Marga hieronder)

Voor de Mexicaanse tost’s
•    4 grote zachte tortilla’s (2 per quesadilla)
•    1 rode paprika, in kleine reepjes
•    1 grote tomaat (zonder pitjes), in kleine reepjes
•    2 steeltjes lente-ui, grof gesneden
•    1,5 zakje geraspte belegen kaas (of zelf geraspt: 200 gram)

Maken
1.    Maak guacamole: Lepel het vruchtvlees uit twee avocado’s en doe in een kom. Prak de avocado tot een grove massa en meng met de reepjes tomaat en de sjalot . Pers een limoen uit en voeg het sap toe. Voeg ook een geperste halve teen knoflook toe en een mespuntje zout. Afmaken met in stukjes gesneden rode peper of een paar druppels Tabasco.
2.    Leg twee tortilla’s klaar. Eén daarvan ga je beleggen, de andere dient als ‘deksel’.
3.    Smeer de beleg-tortilla in met een laag guacamole. Verdeel stukjes paprika, tomaat en lente-ui over de tortilla. Maak af met flink wat kaas (het smeltelement).
4.    Dek de beleg-tortilla af met de deksel-tortilla. Je hebt nu een soort tortilla-sandwich.
5.    Laat een grote koekenpan warm worden (geen olie of boter nodig) en leg de tortilla-sandwich er met de kaaskant naar beneden in. In ongeveer 2 minuten per kant bak je de quesadilla bruin en knapperig. Let op met het omkeren, het is zonde als de vulling eruit valt. Een brede spatel kan uitkomst bieden. Of laat de tortilla op een bord glijden, keer ‘m met behulp van het bord om op een deksel/plank en leg met de nog ongebakken kant naar beneden terug in de pan.
6.    Herhaal dit voor de twee overige tortilla’s. Maak ook daar een sandwich van en bak in de pan.
7.    Snijd de quesadillas in zes punten en serveer met zure room.
8.    Die maak je als volgt: Roer twee eetlepels karnemelk of yoghurt (ik gebruik altijd yoghurt) door 2 1/2 dl slagroom en laat het afgedekt op een warme plaats in 8-24 uur dik worden. Roer daarna goed om en je zure room is klaar. Laat de zure room in de koelkast op smaak komen door ‘m daar nog een dag te laten ‘rijpen’.  Biologische room en yoghurt maken de zure room nog lekkerder!
9.    Eet je het als avondeten, maak er dan een frisse salade bij. 

CC Foto: Privébezit